CZY WARTO ZAMIENIĆ CUKIER NA SŁODZIKI?
Czy wyobrażacie
sobie życie bez słodkiego smaku? Bez kawałka ciasta do kawy w urodzinowy dzień?
Bez zjedzenia gałki loda na wakacjach w słonecznej Hiszpanii? Mmmm…. chyba
każdy z nas ma te obrazki w głowie…. i bardzo dobrze, bo w życiu warto sprawiać
sobie małe przyjemności, ale należy też pamiętać, że jest to ok dopóki takie
sytuacje mają miejsce raz na jakiś czas, a wspomniane słodkości występują w
umiarkowanej ilości.
Niestety prawda na
temat cukru nie jest już taka słodka, jak jego smak. Powszechnie wiadomym jest,
że produkty bogate w cukry proste dostarczają organizmowi dużych ilości szybko
wchłaniających się węglowodanów, czego konsekwencją może być nadmierny przyrost
masy ciała, a co za tym idzie, szereg niekorzystnych implikacji zdrowotnych.
Niestety nasze przyzwyczajenie do smaku słodkiego sprawia duży kłopot,
szczególnie osobom na diecie redukcyjnej. Ze względu na coraz częściej
pojawiającą się otyłość wśród społeczeństwa, na przestrzeni ostatnich 30 lat
spożycie niskokalorycznych substancji słodzących gwałtownie wzrosło.
Przyjrzyjmy się z bliska najczęściej wybieranym i dostępnym na polskim rynku
substancjom używanym w celu uzyskania pożądanego, słodkiego smaku.
Oczywiście jako pierwsza
i najbardziej rozpoznawalna substancja słodząca, przyjdzie nam do głowy
sacharoza, potocznie nazywana cukrem. Jest to naturalna substancja, która
występuje pod nazwami handlowymi m.in. cukier spożywczy czy
cukier konsumpcyjny. Jej kaloryczność to ok. 405 kcal na 100 g produktu. Jak
powszechnie wiadomo, ale zawsze warto to podkreślać - cukier spożywany w
nadmiarze może powodować nadwagę, cukrzycę, wzrost stężenia trójglicerydów oraz
próchnicę.
Jako alternatywę
dla cukru spożywczego, w sklepach znajdziemy masę produktów, w których w celu
uzyskania smaku słodkiego użyto niskokalorycznych substancji słodzących,
najczęściej określanych jako ,,słodziki”. Jest to dość obszerna grupa
substancji, która znacznie różni się pomiędzy sobą pod względem budowy
chemicznej, stąd nie można ,,wrzucać ich do jednego wora” i opisywać jako
ogółu.
W tym artykule
weźmiemy pod lupę poszczególne słodziki i postaramy się odpowiedzieć na
postawione w tytule zapytanie, mianowicie, czy warto zamienić cukier na
słodziki?
Na obszarze Unii
Europejskiej do stosowania dopuszczono jedenaście niskokalorycznych substancji
słodzących. Dla każdej z tych substancji określono dopuszczalne dzienne
spożycie w mg/kg masy ciała/dobę tkz. (ADI,
acceptable daily intake), czyli taką jej ilość, która może być bezpiecznie
codziennie przyjmowana przez całe życie bez niekorzystnego wpływu na stan
zdrowia. Jak wynika z badań nie powinniśmy się nadmiernie przejmować czy
spożywamy te substancje w odpowiednich ilościach, bo z reguły spożycie tych
substancji w Europie jest niższe niż ich dopuszczalne spożycie - ADI.
Wspomniane
powyżej niskokaloryczne, syntetyczne, substancje słodzące to:
acesulfam-K
|
E950 |
aspartam |
E951 |
sól aspartam–acesulfam |
E962 |
cyklaminian |
E952 |
neohesperydyna
DC |
E959 |
sacharyna |
E954 |
sukraloza |
E955 |
taumatyna |
E957 |
neotam |
E961 |
Erytrytol |
E968 |
glikozydy
stewiolowe |
E960 |
W poniższej tabelce przedstawiamy kilka bardzo ważnych
informacji na ich temat
Substancja |
ADI [mg/kg m.c/dzień] |
Właściwości
charakterystyczne |
Aspartam |
0-40 |
ze względu na zawartość
fenyloalaniny nie może być stosowany przez osoby chorujące na fenyloketonurię |
Sacharyna |
0-5 |
Nie ulega
przemianom i jest wydalana z organizmu w niezmienionej postaci, natomiast z
uwagi na przechodzenie przez łożysko i nie do końca poznany wpływ na płód,
nie powinna być stosowana w ciąży |
Acesulfam K |
0-15 |
Jest 200 razy
słodszy od sacharozy |
Sukraloza |
0-15 |
Jest 300 - 800
razy słodsza od sacharozy |
Cyklaminian |
0-7 |
|
Neotam |
0-2 |
|
Glikozydy
stewiolowe |
0-4 |
Stewia może
być stosowana do pieczenia i gotowania, jest oporna na wysoką temperaturę, do
200 °C. Oprócz słodkiego smaku oraz zerowej kaloryczności jej dodatkową
zaletą jest wysoka zawartość pierwiastków śladowych. Glikozydy stewiolowe nie
wykazują wpływu na ciśnienie krwi oraz stężenie glukozy |
Liczne badania wskazują, że słodziki jako grupa nie wpływają na stężenie glukozy na czczo, insuliny na czczo, wrażliwości na insulinę czy tolerancji glukozy, dzięki czemu są super sposobem na zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez spożywania mono- i disacharydów, co może ułatwić realizację zaleceń dietetycznych i kontrolę glikemii.
Odrębną
grupą stosowaną w celu zastąpienia cukru są półsyntetyczne substancje słodzące
tkz. poliole:
sorbitol |
E420 |
mannitol |
E421 |
erytrytol |
E968 |
maltitol |
E965 |
laktitol |
E966 |
ksylitol |
E967 |
Najbardziej rozpoznawalnym związkiem z tej grupy jest ksylitol. Jest to naturalna substancja, która wyglądem przypomina sacharozę. Wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych m.in. spowalnia opróżnianie żołądka, a dzięki temu, że w organizmie stopniowo jest przekształcany w glukozę i glikogen, może być stosowany jako źródło do odbudowania zasobów energetycznych po wyczerpujących ćwiczeniach fizycznych. Dodatkowo posiada on wysoki potencjał słodzący, niezmiernie niską kaloryczność i nie powoduje próchnicy, co czyni z niego dużą konkurencję dla sacharozy :)
Drugim bardzo często stosowanym związkiem z tej grupy jest erytrytol. Jest on chemicznym związkiem, którego ogromną zaletą jest to, że nie dostarcza kalorii, natomiast spożyty w nadmiernej ilości może powodować działanie przeczyszczające.
Dzienne dopuszczalne pobranie wyżej wymienionych związków nie zostało określone za pomocą ADI, co wskazuje na bezpieczeństwo ich stosowania. Mówi się jedynie, aby nie przekraczać dawki 15-50 gramów dziennie ze względu na możliwe działanie przeczyszczające tych substancji : )
Odkrycie substancji słodzących zawdzięczamy
nieprzewidzianym wypadkom lub ciekawości naukowców, którzy wbrew ogólnie
przyjętym regułom badań laboratoryjnych smakowali próbki otrzymywanych w
reakcjach chemicznych substancji. W ten właśnie sposób w 1879 roku podczas
badań nad pochodnymi smoły pogazowej doszło do odkrycia pierwszego sztucznego
słodzika, czyli sacharyny.
Czy warto zmienić cukier na słodziki
?
TAK. Polskie Towarzystwo
Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością rekomendują te
substancje jako bezpieczne i zalecają ich użycie w grupie osób z nadwagą i
otyłością oraz przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej w organizmie
(cukrzyca typu 2, nieprawidłowa glikemia na czczo, nieprawidłowa tolerancja
glukozy). Syntetyczne substancje słodzące spożywane w zalecanych ilościach są
bezpieczne dla zdrowia i nie ma powodów, aby obawiać się ich w swojej diecie.
Mogą one pozytywnie korelować z utratą masy ciała, bez jednoczesnego
wykluczania słodkości w jadłospisie : )
Romo-Romo A, Aguilar-Salinas CA, Brito-Córdova GX i wsp.: Effects of the Non-Nutritiv
Sweeteners on Glucose Metabolism and Appetite Regulating Hormones: Systematic Review of
Observational Prospective Studies and Clinical Trials. PLoS One. 2016
Aug 18;11(8):e0161264
Olszanecka-Glinianowicz M., Czupryniak L., Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad
Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych
substancji słodzących Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
2012, tom 8, nr 4
Zdrojewicz Z. , Kocjan O., Idzior A., Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w
czasach otyłości i cukrzycy, Medycyna Rodzinna 2015; 2(18): 89-93
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier
Koszowska A. ,Dittfeld A. , Nowak J. , Brończyk-Puzoń A., Gwizdek K., Bucior J.,
Zubelewicz-Szkodzińska B. Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi? Nowa
Medycyna 2014 ; 1 : 36-41
Vasilescu R, Ionescu AM, Mihai Aet al.: Sweeteners and metabolic diseases: xylitol as a new
player. Proc Rom Acad, Series B 2011; 2: 125-128.
Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R i wsp, 2014, Artificial sweeteners — a review. J
Food Sci
Technol. 51(4):611-21
Berner-Strzelczyk A, Kołodziejska J, Zgoda MM: Poliole – Sorbitol i Ksylitol – kariogenne
substytutu cukru. Bromat Chem Toksykol 2004; 37: 175-180.
Riobio-Serván P, Sierra Poyatos R, Soldo Rodríguez J: Low and no calorie sweeteners (LNCS)
myths and realities. Nutr Hosp 2014; 30: 49-55.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz