ANTYOKSYDANTY - CZYM SĄ I ZA CO ODPOWIADAJĄ?
Za określeniem “antyoksydanty” kryją się naturalne związki
obecne w owocach, warzywach, oraz produktach zbożowych. Działają one
dobroczynnie na cały organizm. W poniższym artykule dowiesz się:
•
jakie antyoksydanty są najważniejsze,
•
jakie produkty są w nie najbardziej bogate,
•
czy zbilansowana dieta zapewnia odpowiednią ich
ilość
•
jaki udział antyoksydanty mają w przemyśle
kosmetycznym,
• czy faktem jest, że istnieje kosmetyk, który
chroni przed widocznymi i niechcianymi efektami procesu starzenia się?
Antyoksydanty
nazywane również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, to grupy związków
chemicznych, naturalnie występujących w produktach roślinnych. Wpływają one
korzystnie na organizm człowieka, ponieważ wykazują działanie ochronne.
Antyoksydanty zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników oraz powodują ich
neutralizację. Wolne rodniki powodują uszkodzenie DNA, są przyczyną wielu
mutacji genetycznych, wpływać mogą na transformacje komórek nowotworowych, ale
także są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
Sposoby oddziaływania
antyoksydantów na organizm:
- hamują tworzenie się rodników
- pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, ponieważ
opóźniają proces utleniania kadmu, rtęci, miedzi, ołowiu
- regenerują organizmu po szkodach wyrządzonych przez
wolne rodniki
- eliminują powstałe przez rodniki niekorzystne substancje z organizmu
-
α-tokoferol, czyli witamina E - wzmacnia ściany naczyń
krwionośnych, niedobór tej witaminy może skutkować chorobami układu sercowego,
stanami zapalnymi czy wzmaganiem procesów nowotworowych,
-
kwas askorbinowy (witamina C) - obniża liczbę uszkodzeń
DNA, powoduje spadek stężenia cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi,
-
beta-karoten, czyli prowitamina A - hamuje procesy
starzenia się, stymuluje układ odpornościowy, chroni przed miażdżycą, tworzy
osłonę przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych, obok luteiny i zeaksantyny wykazuje pozytywne działanie na narząd wzroku, chroni
włosy, paznokcie i skórę,
-
flawonoidy - hamują
powstawanie wolnych rodników, eliminują metale ciężkie, chronią przed miażdżycą
i chorobą krążenia,
-
glutation - korzystnie wpływa na wygląd skóry,
dowiedziono że duże ilości glutationu chronią przed miażdżycą,
-
ubichinon 10, czyli koenzym Q10 - znajduje się w całym
organizmie, przede wszystkim w sercu, nerkach i wątrobie, zwiększa działanie
witaminy E, obniża ryzyko miażdżycy,
-
kwas α-liponowy - hamuje procesy starzenia się, chroni przed
stanem zapalnym, wpływa na zwiększenie wchłaniania glutationu, witaminy C i E,
-
resweratrol - opóźnia/hamuje rozwój nowotworów i
przerzutów, istnieją badania, które potwierdzają korzystny wpływ w chorobie Alzheimera,
-
kurkumina - wzmacnia pracę mózgu i oddziałuje na
funkcje poznawcze, badania na zwierzętach pokazały, że usprawnia receptory
insuliny, wykazuje działanie przeciwzapalne,
- likopen - zmniejsza ryzyko chorób krążenia
W XX wieku uważano, że głównie witaminy C, E i A odpowiadają za wymiatanie wolnych rodników z organizmu, a duże ich stężenie we krwi powoduje zmniejszenie wystąpienia chorób krążenia. Zgodnie z tą teorią zalecano stosowanie syntetycznych preparatów zawierających znaczne ilości tych witamin, aby uniknąć problemów z układem sercowo-naczyniowym. W XXI wieku ta teza została obalona. Wykazano, że wysokie stężenie witaminy E i A skutkuje wzrostem ryzyka zgonu z powodu chorób serca. Dodatkowa suplementacja witaminy C nie powoduje ani pozytywnego ani negatywnego wpływu na organizm. Stwierdzić można, że najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, która zawiera naturalne antyoksydanty w odpowiednich ilościach. Owoce jagodowe słyną z dużej aktywności przeciwutleniającej, ponieważ zawierają one znaczne ilości antocyjanów i tanin. Warto zaznaczyć, że przetwory owocowe takie jak wina również cechują się sporą zawartością antyoksydantów. Badania dowodzą, że największą aktywność antyoksydacyjną wykazują wina czerwone, następnie różowe i białe. W swoim składzie mają przede wszystkim flawonoidy, które działają antymiażdżycowo. Nie tylko owoce i produkty z nich przetworzone wykazują działanie antyutleniające. Warzywa również, jednak w dużo mniejszym stopniu. Dlatego warto wybierać pomidory i ich przetwory, warzywa zielone, czosnek czy nasiona roślin strączkowych. Następną grupą produktów zawierających antyoksydanty takie jak: kwasy fenolowe, lignany, witamina E, selen, cynk, miedź, mangan oraz glutation to produkty zbożowe. Zawierają one dużo mniejsze ilości przeciwutleniaczy niż owoce czy warzywa, ale nadal są bardzo cenne dla organizmu.
-
aronia - wspiera
układ krążenia,
-
jeżyny - wymiatają
wolne rodniki, nasiona wykazują dwukrotnie większą aktywność przeciwutleniającą
niż owoce,
-
borówka - cechuje
się najwyższym potencjałem przeciwutleniającym,
-
dzika róża - jest
źródłem witaminy C, E i karotenoidów,
-
truskawki i maliny -
zawierają duże ilości witaminy C,
-
czerwone winogrona -
są źródłem resweratrolu i związków fenolowych, cenne dla organizmu w każdej
formie zarówno świeże, w postaci soków, czy wina,
-
kapusta włoska, brokuł,
brukselka, szpinak - zawierają znaczne ilości polifenoli, czyli flawonoidów, kwasów fenolowych oraz związków
fenolowych,
-
przetwory z pomidorów
- produkty te bogate są w likopen, który korzystnie jest łączyć z oliwą z
oliwek, aby zwiększyć jego przyswajalność,
-
rośliny strączkowe
przede wszystkim soja, bób, groch, fasola i soczewica - cechują się dużą
zawartością związków fenolowych, najwięcej jest ich w nasionach soi,
- rozmaryn, szałwia, oregano, tymianek, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, imbir i pieprz chilli - zapobiegają powstawaniu produktów utleniania.
Dieta bogata w antyoksydanty dostarcza przede wszystkim dużej ilości owoców i warzyw. Badania dowiodły, że to właśnie one są cennym źródłem naturalnych i urozmaiconych związków przeciwutleniających. Wykazano, że duże spożycie owoców i warzyw oraz ich zróżnicowanie w jadłospisach skutkować może zwiększeniem antyoksydantów we krwi o ok. 15-20%. Zalecane jest, spożywanie około 4 / 5 porcji warzyw i owoców, zwracając szczególną uwagę na borówki, jeżyny, truskawki, soję, kapustę czy soczewicę. Jadłospisy, które obfitują w produkty pochodzenia roślinnego są korzystne w profilaktyce cukrzycy miażdżycy oraz chorób neurodegeneracyjnych takich jak: choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Mając na uwadze profilaktykę chorób oraz chęć zachowania ,,młodego” wyglądu powinniśmy uwzględniać w swojej diecie antyoksydanty. Dobrze zbilansowany jadłospis zawiera odpowiednią ilość przeciwutleniaczy co sprawia, że nie musimy ich dodatkowo suplementować.
Mrożenie nie powoduje utraty właściwości
antyoksydacyjnych. Dlatego poza sezonem wybierajmy owoce i warzywa mrożone.
1.
Aberg, F., Appelkvist, E. L., Dallner, G., & Ernster, L.
(1992). Distribution and redox state of ubiquinones in rat and human tissues. Archives of Biochemistry and Biophysics,
295(2), 230–234.
2.
Bialek, M., Rutkowska, J., & Hallmann, E. (2012). Aronia
czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności
funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia
Jakość, 19(6).
3.
Cichoń, E. (2019). Antyoksydacyjne
właściwości flawonoidów zawartych w surowcach kosmetycznych.
4.
Graham, M. J., Freier, S. M., Crooke, R. M., Ecker, D. J.,
Maslova, R. N., & Lesnik, E. A. (1993). Tritium labeling of antisense
oligonucleotides by exchange with tritiated water. Nucleic Acids Research, 21(16),
3737–3743.
5.
Grajek, W. (b.d.). ROLA
PRZECIWUTLENIACZY W ZMNIEJSZANIU RYZYKA WYST PIENIA NOWOTWORÓW I CHORÓB UKŁADU
KR ENIA. 10.
6.
Horbowicz, M., & Saniewski, M. (2000). Biosynteza,
wystepowanie i wlasciwosci biologiczne likopenu. Postępy Nauk Rolniczych, 47(1),
29–46.
7.
Klopotek, Y., Otto, K., & Böhm, V. (2005). Processing
Strawberries to Different Products Alters Contents of Vitamin C, Total
Phenolics, Total Anthocyanins, and Antioxidant Capacity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(14), 5640–5646.
8.
McMurray John J.V., Dunselman Peter, Wedel Hans, Cleland John
G.F., Lindberg Magnus, Hjalmarson Åke, Kjekshus John, Waagstein Finn, Apetrei
Eduard, Barrios Vivencio, Böhm Michael, Kamenský Gabriel, Komajda Michel,
Mareev Vyacheslav, Wikstrand John, & null null. (2010). Coenzyme Q10,
Rosuvastatin, and Clinical Outcomes in Heart Failure. Journal of the American College of Cardiology, 56(15), 1196–1204.
9.
Nicoli, M. C., Anese, M., Parpinel, M. T., Franceschi, S., &
Lerici, C. R. (1997). Loss and/or formation of antioxidants during food
processing and storage. Cancer Letters,
114(1), 71–74.
10.
Oledzki, R. (2012). Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw
oraz jego wpływ na zdrowie człowieka. Nauki
Inżynierskie i Technologie, 1(4).
11.
Piszcz, P., Wantusiak, P., Głód, B. K., & Kubiak, M. S.
(b.d.). ANTYOKSYDANTY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH, ICH ROLA I WŁAŚCIWOŚCI. POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO,
2.
12.
Skotnicka, M., Golan, M., & Szmukała, N. (2017). ROLA
NATURALNYCH PRZECIWUTLENIACZY POCHODZENIA ROŚLINNEGO W PROFILAKTYCE
NOWOTWOROWEJ. Ann. Acad. Med. Gedan, 47, 119–127.
13.
Szajdek, A., & Borowska, J. (b.d.). WŁA CIWO CI PRZECIWUTLENIAJ CE YWNO CI POCHODZENIA RO LINNEGO. 23.
14.
Verhagen, J. V., Haenen, G. R. M. M., & Bast, A. (1996).
Nitric Oxide Radical Scavenging by Wines. Journal
of Agricultural and Food Chemistry, 44(12),
3733–3734.
15.
Wang, L., Lee, I.-M., Zhang, S. M., Blumberg, J. B., Buring, J.
E., & Sesso, H. D. (2009). Dietary intake of selected flavonols, flavones,
and flavonoid-rich foods and risk of cancer in middle-aged and older women. The American Journal of Clinical Nutrition,
89(3), 905–912.
16.
Wawrzyniak, A., Krotki, M., & Stoparczyk, B. (b.d.). Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw.
5.
17.
Zielinski, H. (2002). Low molecular weight antioxidants in the
cereal grains—A review. Polish Journal of
Food and Nutrition Sciences, 11/52(1).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz