CUKRZYCA TYPU 2 JAKO CHOROBA CYWILIZACYJNA
- Typowymi objawami cukrzycy są
- Wzmożone pragnienie
- Przewlekłe zmęczenie
- Utrudnione gojenie się ran
- Infekcje pochwy
- Napady wilczego głodu
- Wzmożony apetyt
- Niewyraźne widzenie
- Obniżenie libido
- Drętwienie rąk i nóg
- Zwiększenie częstotliwości oddawania moczu
- Problemy z normalizacją masy ciała
Stan przedcukrzycowy najczęściej leczy się żywieniowo, czyli poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Cukrzycę w początkowym etapie reguluje się najczęściej farmakoterapią w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Zaawansowana postać cukrzycy wymaga stosowania insuliny.
Zapadalność na cukrzycę typu 2 stale rośnie i ma znamiona epidemii ogólnoświatowej. Występowanie cukrzycy typu 2 połączone jest nierozerwalnie z epidemią otyłości i praktykowaniem niezdrowego stylu życia tj.: spożywaniem przetworzonego jedzenia, unikaniem aktywności fizycznej, zaburzaniem rytmu dobowego i niedostatecznym wysypianiem się.
Kiedy już zdiagnozowano u pacjenta stan przedcukrzycowy oznacza to, że ma on już podwyższony poziom glukozy we krwi jednak nie jest on podwyższony na tyle, aby zdiagnozować cukrzycę. Pacjent ze stanem przedcukrzycowym powinien być świadomy tego, że dużo łatwiej taki stan odwrócić niż doprowadzić organizm do zdrowia po zdiagnozowaniu cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 w niektórych przypadkach jest możliwa do wyleczenia.
Po pierwsze zawsze należy postępować zgodnie z
zaleceniami lekarza, najlepiej diabetologa. To on na podstawie swojej wiedzy i
doświadczenia dobrał leki i należy je stosować według dobranej rozpiski.
Kolejnym, równie ważnym etapem jest normalizacja masy ciała, jeżeli zmagamy się
z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Schudnięcie jest możliwe do zrealizowania
prawie każdą możliwą dietą jednak przy zaburzeniach metabolizmu węglowodanów,
szczególnie istotną kwestią jest dopasowanie odpowiedniej diety, która będzie
miała za zadanie unormować poziomy glikemii we krwi. Taką dietą jest sposób
żywienia biorący pod uwagę indeks glikemiczny produktów oraz całodzienny
ładunek glikemiczny potraw. Komponowanie
posiłków w oparciu o produkty o niskim, ewentualnie średnim indeksie
glikemicznym pomoże zmniejszyć wzrost oraz prędkość wzrostu glukozy we krwi.
Dieta o obniżonym indeksie glikemicznym, pozwoli na zmniejszenie ryzyka powikłań cukrzycy i pomoże w
wyeliminowaniu typowych objawów cukrzycy czyli wilczego głodu i przewlekłego
zmęczenia, które wynikają najczęściej z hipoglikemii, która pojawia się w
następstwie hiperglikemii.
Żywienie w leczeniu cukrzycy typu 2 jest bardzo ważne, jednak połączenie odpowiedniej diety z regularną aktywnością fizyczną pozwoli na znormalizowanie masy ciała i zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, dzięki czemu poziomy glukozy we krwi będą coraz bardziej zbliżały się do wartości prezentowanych w normach.
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, jednak można
pozwolić sobie na jego okazjonalne spożycie? Pomimo tego, że arbuz ma IG 72, a
wysoki indeks glikemiczny określany jest powyżej 69, to żeby osiągnąć duży
wyrzut glukozy we krwi należałoby zjeść naraz 1kg owocu. Jeżeli chcesz
przestrzegać diety o obniżonym ładunku glikemicznym połącz 200g arbuza ze
skyrem, a spowolnisz wchłanianie glukozy i tym samym zmniejszysz wzrost
glikemii.
Wzmożone pragnienie to jeden z pierwszych objawów
cukrzycy. Organizm pragnie pozbyć się
nadmiaru glukozy z krwi poprzez wydalenie jej wraz z moczem. Jak łatwo się
domyślić kolejny objaw, czyli zapalenia cewki moczowej, mogą mieć właśnie
związek z pojawieniem się glukozy w moczu, która może być pożywką dla bakterii.
Autorką artykułu jest
Chatterjee S., Khunti K., Davies MJ, „Type 2
Diabetes”, The Lancet, 389 (10085), 2017
DeFronzo RA. I in., „ Type 2 diabetes mellitus”,
Nature Reviews Disease Primers, (15019), 2015
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego,
Tom 4, Diabetologia Kliniczna 2018,
Sieradzki J. „Cukrzyca”, Tom 1-2. Via Medica, Warszawa, 2016.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz