JAK OSIĄGNĄĆ WYMARZONĄ SYLWETKĘ? ASPEKT PSYCHOLOGICZNY
W dzisiejszym artykule poruszę temat odżywiania,
ale w nieco innym kontekście. Nie
zabraknie w nim treści merytorycznych, ale pojawią się też moje osobiste
spostrzeżenia.
Zgodnie ze stanowiskiem WHO – Światowej Organizacji Zdrowia,
kluczowym problemem zdrowotnym wśród
współczesnej cywilizacji jest otyłość. [6] Wielu z Nas wciąż
zadaje sobie pytanie, jak to jest
możliwe podczas, gdy z każdej strony dostajemy ,,super receptę” na szczupłą
sylwetkę? Kilkaset stron internetowych
oferuje darmowe jadłospisy, możemy zamówić sobie catering z dowozem pod
drzwi, w naszych smartfonach znajdziemy liczne aplikacje, zarówno treningowe,
liczące kilokalorie, sprawdzające składy
produktów czy oferujące spersonalizowane jadłospisy, a mimo to problem nadwagi i otyłości nadal istnieje, co
więcej, wciąż rośnie. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się jak aspekt psychologiczny wpływa na
proces odchudzania.
Zacznijmy od tego, że odżywianie, oprócz zapewniania niezbędnej
energii do funkcjonowania organizmu w
kontekście fizjologicznym, zaspokaja także potrzeby emocjonalne człowieka. [1]
Media nieustannie kreują modę na
idealną, fit sylwetkę, ale w zestawieniu z nielimitowanym dostępem do przetworzonej żywności, która pośrednio
przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, osiągnięcie tych celów okazuje się nie być
takie proste, jak zapewniają nas wszystkie ,,influencerki”. Gdyby w procesie odchudzania ,,wystarczyła’’
znajomość zasad prawidłowego odżywiania się, a
dostosowanie się do rozpiski dietetyka i trenera personalnego było dla
nas takie proste, chyba każdy z nas
wylądowałby na okładce fitness magazynu. Prawdą jest, co potwierdzają naukowcy,
że dieta i ćwiczenia fizyczne są wystarczające do uzyskania zamierzonej masy
ciała, jednak, aby ją utrzymać konieczna jest zmiana sposobu myślenia. Okazuje
się, że dysonans, który powstaje
pomiędzy tym czego pragniemy, a tym, jak ciężko jest nam to osiągnąć skutkuje
złą relacją z jedzeniem, a tym samym problemami takimi jak: anoreksja, bulimia,
otyłość czy kompulsywne
objadanie się. Presja, którą wywierają na nas media
społecznościowe sprawia, że jedzenie stawiamy w centrum zainteresowania, a
wszelkie niepowodzenia w procesie odchudzania czy odbieganie od przyjętego
powszechnie kanonu piękna, ogromnie przekłada się na nasze zdrowie psychiczne .
[1]
Bardzo fajnym ruchem, który powstał już w 1996 r, ale ostatnimi
czasy ,,zagościł na salonach wielu
influencerek’’ i
przybiera na sile to ruch body positive. Co ciekawe inicjatorką ,,ciałopozytywności” była cierpiąca na
zaburzenia odżywiania, producentka i pisarka Connie Sobczak oraz psychoterapeutka Elizabeth Scott.
Tworząc ten ruch społeczny pragnęły pokazać innym, że w życiu szalenie istotna jest akceptacja samego
siebie. Wiele osób twierdzi, że ruch ten propaguje zachowania takie jak: lenistwo, obżarstwo i
niedbałość, ale warto podkreślić, że jest to błędne rozumowanie. W ciałopozytywności chodzi o to,
by akceptować swoje niedoskonałości, a działania, które podejmujemy na rzecz zgrabnej sylwetki,
należy podejmować na rzecz troski o samą siebie, o swoje zdrowie, a nie o rozmiar XS. Ruch ten nie
propaguje otyłości. [8,9] Otyłość jako stan charakteryzujący się zwiększeniem
masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej (u mężczyzn powyżej 25%, a
u kobiet powyżej 30% masy ciała) jest
bardzo niebezpiecznym stanem chorobowym i nie można go traktować jedynie jako
defektu kosmetycznego. Otyłość przyczynia się do rozwoju wielu chorób dietozależnych, w tym: cukrzycy typu 2,
nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, a także kamicy żółciowej i nowotworów. [8,9,10]
Wskaźnikiem, który najłatwiej pozwala ocenić stopień otyłości jest BMI (body mass index). Wartość BMI uzyskujemy poprzez iloraz masy ciała (kg) i wzrostu do kwadratu (m2). [10]
Praktykując swój zawód, zauważam, jak wiele osób w trakcie
pandemii zyskało sporo nadprogramowych
kilogramów. Nie powinno być to dla nikogo zaskoczeniem, ponieważ otyłość rozwija się głównie z powodu nieograniczonego
dostępu do żywności oraz ograniczenia aktywności fizycznej do minimum. Jest to sytuacja, w
której bardzo łatwo o osiągnięcie dodatniego bilansu energetycznego, ale nie jest jedynym
determinantem otyłości. Jej przyczyn jest wiele i są to zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. [8,9]
W kontekście nadmiernej konsumpcji jedzenia nieocenionym jest aspekt emocjonalny. Naukowcy sugerują, że osoby otyłe mogą być bardziej wrażliwe na smak i zapach pożywienia niż osoby o BMI w normie, toteż żyjąc w środowisku o wielu bodźcach żywieniowych, osoby te mają tendencję do przejadania się. [11] Kiedyś człowiek musiał szukać jedzenia, teraz jedzenie znajduje człowieka niemalże samo. W literaturze można znaleźć określenie ,,żywienie emocjonalne”. Termin ten określa nieprawidłowe zachowania żywieniowe, które występują w następstwie negatywnych emocji, jak: złość, samotność i stres. [3] Cywilizacja zachodnia obfituje w te emocje i niestety także w nieograniczony dostęp do łatwo przyswajalnych węglowodanów. Czemu niestety? Dlatego, że w chwilach spadku nastroju, ludzie najchętniej sięgają właśnie po ,,coś słodkiego” co zwiększy na chwilę wydzielanie endorfin, a tym samym ,,doraźnie uleczy’’ ich smutki i żale. Szkoda tylko, że jest to rozwiązanie jednorazowe, ponieważ jeśli dana jednostka nie zajmie się ,,podniesieniem swoich kwalifikacji’’ z radzenia sobie ze stresem, to przy kolejnym ,,dołku’’ znów sięgnie do szuflady ze słodyczami, co w efekcie może skutkować zespołem kompulsywnego objadania się i oczywiście dodatnim bilansem energetycznym, a tym samym zwiększeniem liczby na wadze. [12].
Bardzo ważnym aspektem, który może wspomóc proces odchudzania się jest odpowiednia motywacja i konsekwencja w działaniu. Należy uświadomić sobie, skąd pochodzi chęć schudnięcia i czy jesteśmy w stanie zainwestować dużą część czasu tylko dla siebie. W 2002 roku Friedmana i wsp. w swoim badaniu wykazali, że osoby otyłe nie akceptują swojego wyglądu, a to może utrudniać proces odchudzania, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu motywacji takiej osoby. [13] Ruch body positive może okazać się dla wielu kobiet jak i mężczyzn bardzo ważnym impulsem do tego by pokochać siebie taką jaką/takim jakim się jest i z troski o swoje zdrowie, stopniowo wprowadzić w życie zdrowe nawyki. Oczywiście istotną w aspekcie zdrowej redukcji jest dobrze zbilansowana dieta, która będzie bogata w składniki mineralne i witaminy, a także terapia psychologiczna, która pomaga wzmocnić poczucie własnej wartości oraz zapewni narzędzia do walki ze stresem i negatywnymi emocjami. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, albo chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki będą odpowiednio zbilansowane, kliknij tutaj. Sztab specjalistów pomoże Ci w wyborze odpowiedniej diety!
Wielu badaczy podkreśla, że stres oraz nieumiejętność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami są główną przyczyną nadmiernego jedzenia. [14] Wystarczy się rozejrzeć, by dostrzec w jak wielu sytuacjach mamy szybki dostęp do jedzenia i zestawić to z tym, że sięgnięcie po batonika czy cukierka daje natychmiastowy efekt złagodzenia napięcia. [18] Jak myślicie, łatwiej jest stawić czoła problemom czy zjeść ,,cuksa”? ;) Świadoma praca nad zgubieniem dodatkowych kilogramów, wymaga działań w dwóch sferach: ciała (za pomocą diety, ćwiczeń itp.) oraz psychiki (praca nad własnymi emocjami i ograniczeniami). [4]
- Bardzo ważną kwestią jest nauczenie się samokontroli, wytrwałości i odpowiedzialności – istnieją techniki, które uczą optymizmu i wiary w swoje możliwości, co pośrednio przekłada się na uzyskanie swoich celów. Bardzo dużą barierą, która blokuje nasz rozwój jest poczucie, że nie mamy na nic wpływu, natomiast przeciwstawnym do tego schematu myślenia jest świadomość, że w każdej chwili to my dokonujemy wyboru.
- Musisz wiedzieć, że myślenie ma wpływ na emocje i reakcje organizmu. Wyobrażanie sobie w głowie sytuacji, których pożądamy działa często jak samospełniająca się przepowiednia. [15]
- Odpowiedni sposób myślenia i nastawienia się przed rozpoczęciem diety i ćwiczeń może okazać się kluczem do sukcesu.
Poszukiwanie pokarmu, mimo, że fizjologicznie jesteśmy w stanie
nasycenia, wskazuje na konieczność zaspokojenia ,,apetytu’’ na coś innego niż
rzeczywiste uczucie głodu. [17] Biorąc pod uwagę to, że każdy człowiek jest
inny i jego niepowodzenia w procesie redukcji masy ciała mogą mieć różne
podłoże, najlepszym sposobem leczenia otyłości jest spojrzenie na tę chorobę kompleksowo. Kluczowym
może okazać się współdziałanie specjalistów z różnych dziedzin m.in.
lekarzy, psychologów, dietetyków,
trenerów oraz uwzględnienie kontekstu społecznego osoby otyłej tj. wpływu rodziny, znajomych czy
współpracowników. W celu skutecznej redukcji masy ciała, kluczowym powinno być przywrócenie równowagi
wewnętrznej pacjenta.
1. Renata Grzywacz R., Krupa J., Cichocka I. Rola psychologicznych
aspektów odchudzania się na przykładzie
klientek rzeszowskiego fitness clubu. Med Rodz 2018; 21(1A): 20-28 2. Kłósek P.
Motywacja pacjentów do utraty masy ciała podczas kuracji odchudzającej.
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom
6, nr 1, 14–24
3. Koszowska A.,Dittfeld A., Zubelewicz-Szkodzińska B.
Psychologiczny aspekt odżywiania oraz
wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe. Hygeia
Public Health 2013, 48(3): 279-284
4. Spangle L: Odchudzanie zaczyna się w głowie. Świat Książki,
Warszawa 2010 5. Kłósek P. Zależności między stresem psychologicznym a
powstawaniem otyłości The relationships
between psychological stress and obesity. Forum Medycyny Rodzinnej 2016, tom 10, nr 3, 145–152
6. WHO: Obesity: preventing and managing the global epidemic.
Report of a WHO consultation. Geneva,
WHO Technical Report Series 894, 2000.
7. https://mintmag.pl/body-positive/ [dostęp 8.06]
8. Cencic A, Chingwaru W. The role of functional foods,
nutraceuticals, and food supplements in
intestinal health. Nutrients 2010, 2: 611-625.
9. Konarzewski M. Ewolucja otyłości. Nauka 2006, 4: 85-96.
10. Wąsowski M., Walicka M., Marcinowska-Suchowierska E. Otyłość –
definicja, epidemiologia, patogeneza.
Postępy Nauk Medycznych, t. XXVI, nr 4, 2013 11. Barthomeuf L, Droit-Volet S,
Rousset S. Obesity and emotions: Differentiation in emotions felt towards food between obese, overweight
and normal-weight adolescents. Food Quality
and Preference 2008, doi:10.1016.
12. Pietrzykowska E., Wierusz-Wysocka B. Psychologiczne aspekty
nadwagi, otyłości i odchudzania się. Pol
Merkuriusz Lek 2008, XXIV: 472-476.
13. Juruć A., Wierusz-Wysocka B., Bogdański P. Psychologiczne
aspekty jedzenia i nadmiernej masy
ciała. Farmacja Współczesna 2011, 4: 119-126.
14. Sosnowska-Bąk M. Miejsce psychologa w leczeniu otyłości. Forum
Med Rodz 2009, 3(4): 297- 303
15. Zubrzycka E.: Schudnąć bez diety. Mity na temat nadwagi.
Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne,
Gdańsk 2005.
16. Łuszczyńska A: Nadwaga i otyłość. Interwencje psychologiczne.
PWN, Warszawa 2007. 17. Baumeister RF, Tierney J: Siła woli. Wydawnictwo Media
Rodzina, Poznań 2013. 18. Ogińska-Bulik N: Psychologia nadmiernego jedzenia.
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź
2004
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz