SUPERFOODS - MORWA BIAŁA
Morwa biała pochodzi z Azji, a
dokładnie Chin. Rozpowszechniła się ona na terenach Afryki, Ameryki i wyspach
Pacyfiku. W Polsce występuje jeden gatunek morwy - morwa biała. Pomimo swojej
nazwy charakteryzuje się ona fioletowo-czarną barwą.
Liście
morwy białej wykazują właściwości lecznicze. Od lat była stosowana w medycynie
chińskiej. W dzisiejszych czasach odkrywamy ją na nowo i poznajemy jej
pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Liście morwy białej działają
stabilizująco na poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie przyswajania glukozy
w przewodzie pokarmowym, dlatego też mogą być polecane pomocniczo w cukrzycy
typu 2 oraz przy odchudzaniu.
Dodatkowo liście morwy białej bogate są w antyoksydanty m.in. kwas askorbinowy
oraz flawonoidy. (link do artykułu antyoksydanty). Dodatkowo warto wspomnieć,
że owoce morwy białej są jadalne i również wykazują podobne działanie co liście
morwy.
Leczenie zaburzeń metabolizmu glukozy powinno opierać się na terapii behawioralnej. Morwa biała jest obecnie najczęściej stosowanym suplementem diety, wykazującym przeciwcukrzycowe działanie. Liście morwy są bogate w 1- deoksynojirimycynę (1- DNJ), któremu przypisuje się efekt hamowania enzymów trawiących węglowodany. Dla zobrazowania działania morwy białej przedstawię badanie, które było przeprowadzone u 25 zdrowych ochotników w wieku 19 – 27 lat. W badaniu oceniono wpływ suplementacji ekstraktem z liści morwy białej (36 mg 1- DNJ) na trawienie i wchłanianie skrobi. Do oceny tego procesu wykorzystano test oddechowy ze znakowanym izotopem C13, naturalnie występującym w płatkach kukurydzianych, bogatych w skrobię. Wykazano, że jednorazowa dawka ekstraktu z liści morwy białej, podana po posiłku testowym, zmniejsza trawienie i wchłanianie skrobi. Autorzy sugerują, że morwa biała może być wykorzystywana zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Kolejne badanie na 12 osobach z cukrzycą typu 2 pokazuje, że miesięczne spożywanie morwy białej spowodowało spadek stężenia glukozy o około 73,8 mg% oraz zmniejszenie HbA1c (hemoglobina glikowana) z 7,8 % na 7 %. Inne badanie przeprowadzone u 10 chorych na cukrzycę typu 2 i 10 osób zdrowych, którym podawano 1 g liści morwy lub placebo oraz 75 g rozpuszczonej sacharozy i wykonano test OGTT (test obciążenia glukozą), wykazuje spowolnienie wzrostu poziomu glukozy we krwii, u osób które przyjęły ekstrakt z morwy. Chciałabym dodatkowo przedstawić badanie na zwierzętach, które wykazało przede wszystkim działanie antyhiperglikemiczne. Badanie prowadzone przez Mohammadi i Naik dowiodło, że u szczurów z cukrzycą po wdrożeniu morwy białej zachodzi wzrost masy i średnicy wysepek trzustkowych. Andallu i wsp. zbadali wpływ wyciągu z morwy białej na profil lipidowy u osób z cukrzycą typu 2. Pacjentów podzielono na dwie dwunastoosobowe grupy. Pierwsza stosowała ekstrakt z morwy białej, natomiast druga - glibenklamid – lek z grupy pochodnych sulfonylomocznika przez miesiąc. Wyniki okazały się znaczące, u cukrzyków z pierwszej grupy. Zaobserwowano spadek stężenia glukozy oraz poprawę profilu lipidowego (cholesterol całkowity: spadek o 12%, trójglicerydy - 16%, LDL - 23%, natomiast frakcja HDL cholesterolu wzrosła o 18%).
Ze względu na dużą zawartość związków bioaktywnych odgrywa istotną rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości, nadciśnienia tętniczego oraz w unormowaniu poziomu cholesterolu. Morwa biała bogata jest w olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy, takie jak: A, B1, B2, C, składniki mineralne: cynk, miedź, bor, mangan, żelazo. Dzięki zawartości alkaloidu 1- DNJ powoduje wzrost adiponektyny, która zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dlatego korzystnie jest stosować tę roślinę u osób z insulinoopornością.
👉 Na rynku obecnie jest bardzo dużo produktów z morwy białej i są to przede wszystkim herbatki, tabletki z wyciągiem morwy, owoce suszone, czy soki.
👉 Podsumowując, morwa biała może być korzystna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, otyłością, zaburzeniami lipidowymi oraz z nadciśnieniem tętniczym. Może być ona stosowana również profilaktycznie przez wszystkie grupy pacjentów jaki i osoby zdrowe.
👉 Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy 1 g suszonych liści morwy białej, zalać 100ml wody i parzyć je i parzenie ich przez około 5 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia. Zachęcam do wdrożenia morwy białej w swoim codziennym jadłospisie.
Pędy i liście morwy białej zawierają hormon wzrostu? W Chinach napar podawano dzieciom bardzo szczupłym i wolno rosnącym.
Bibliografia:
- Andallu B., Suryakantham V., Lakshmi Srikanthi B., Reddy G. K.,
(2001), Effect of mulberry (Morus indica L.) therapy on plasma and
erythrocyte membrane lipids in patients with type 2 diabetes. Clinica
Chimica Acta, International Journal of Clinical Chemistry, 2001,s. 47-53.
- Józefczuk J, Malikowska K, Glapa A, Stawińska-Witoszyńska B, Nowak
JK, Bajerska J, i in. Mulberry leaf extract decreases digestion and
absorption of starch in healthy subjects-A randomized, placebo-controlled,
crossover study. Adv Med Sci. wrzesień 2017, 62(2), s. 302–6.
- Mohammadi J., Naik P. R., The histopathologic effects of Morus alba
leaf extract on the pancreas of diabetic ratS, Turkish Journal of Biology,
2021, s. 211-216.
- Molski M., Nowoczesna Kosmetologia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe
PWN, 2014, s. 19. ISBN 978-83-01-17976-2.
- Morwa biała jako suplement. Jakie jest jej zastosowanie? - w
Women's Health, Women's Health Polska [dostęp 2021-05-27].
- Ratajczak A, Nawrocka M, Szulińska M, Bogdański P. Suplementy diety
w leczeniu cukrzycy typu 2 - fakty i kontrowersje. Farm Współczesna, 2015,
(8), s. 36–43.
- Wrzaskowski A., Morwa biała i jej wpływ na stabilizację poziomu
glukozy i cholesterolu w organizmie, “Food Forum” 2019, 4(32)/2019, s. 72.
Dziękuję za informację i wnikliwą analizę tej ciekawej rośliny.
OdpowiedzUsuńDo usług!
UsuńPolecamy też artykuł o zielonej herbacie - https://www.blogger.com/blog/post/edit/4760681760071047102/1973474998786829513
Pozdrawiamy!