NEOFOBIA - JAK CATERING MOŻE POMÓC?
Jestem
wybredna, jest dużo produktów, które nie lubię. Często zdarza się, że nie chce
posmakować nowych, nieznanych mi dotąd potraw. Moje dziecko lubi tylko kilka
tych samych dań. Córka je tylko dwa rodzaje warzyw, kurczaka i niektóre owoce.
Słyszeliście takie wypowiedzi u swoich krewnych czy znajomych? Spotkaliście się
z osobą, która twierdzi że czegoś nie lubi, ale nigdy tego jeszcze nie jadła. W
tym artykule przedstawię postawę, czy też przez niektórych określane zaburzenie
żywieniowe, polegające na eliminacji i lęku przed próbowaniem nowej żywności.
Neofobia żywieniowa przejawia się
jako postawa wobec żywności cechująca się unikaniem spożywania nowych
produktów. Zgodnie z klasyfikacją rozumiana jest jako typ zaburzeń karmienia
„wybiórcze jedzenie”. Jest zależna od czynników biologicznych i środowiskowych
takich jak np. odżywianie w okresie prenatalnym, sposób żywienia w okresie
niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa; osobowość, nawyki, styl życia. Poziom
neofobii żywieniowej wpływa na sposób żywienia dzieci. Wysoki poziom może nawet
doprowadzić do niedoborów niezbędnych substancji odżywczych.
Potrzeba wyrażenia swojej autonomii jest naturalnym etapem dziecka i pojawia się najczęściej między 2, a 3 rokiem życia. Dziecko przejawia zachowania takie jak: grymaszenie czy wybrzydzanie przy posiłku. Najmłodsze dzieci do ukończenia 1 roku życia są otwarte na nowe smaki, ta postawa zmienia się jednak z biegiem czasu. Neofobia żywieniowa dotyka najczęściej dzieci w wieku 2-6 lat.
Zmiany poziomu neofobii żywieniowej
Źródło: Kozioł-Kozakowska A., Piórecka B., Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2013, 2-6
Dzięki
badaniom naukowym wnioskować można, że dzieci do 2 roku wykazują najniższy
poziom neofobii, który szybko rośnie do 4 roku życia. W Polsce ponad 10% dzieci
wykazywało wysoki poziom neofobii żywieniowej, największy odsetek zaobserwowano
u dzieci między 5 a 6 rokiem życia. Mimo iż poziom neofobii zmniejsza się wraz
z wiekiem to liczba produktów nielubianych nie zmienia się. Skinner i wsp.
odkryli, że neofobia żywieniowa z wczesnego dzieciństwa była ściśle związana z
liczbą produktów, które dzieci nie tolerowały w wieku 8 lat. Czyli mimo spadku
poziomu neofobii produktu, które w okresie najwyższego szczytu zostały
zakwalifikowane do grupy nielubianych nadal w niej zostaną. Zostało
przeprowadzonych wiele badań na temat neofobii żywieniowej jednak w większości
nie zaobserwowano różnic zależnych od płci.
Neofobia jest cechą uwarunkowaną genetycznie. Dziedziczność wyjaśnia 70-78% zmienności neofobii, pozostałe zależne są od czynników środowiskowych.
Źródło: Kozioł-Kozakowska A.,
Piórecka B., Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne, STANDARDY
MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2013, 2-6
Neofobia
może być dziedziczna. W badaniu na parach bliźniąt jedno- i dwujajowych w wieku
9-11 lat oszacowano dziedziczność tej cechy na poziomie 78%. Zaobserwowano
również, że wysoki poziom neofobii matki przekładał się na większą
neofobiczność dzieci, zwłaszcza córek.
Już w łonie matki można zaobserwować kształtowanie się preferencji
smakowych u dziecka. Stopień akceptowania nowych smaków u dzieci spowodowany
jest poznawaniem ich już w łonie matki. Smaki pokarmów przenikają do wód
płodowych, które dziecko połyka. Badania dowiodły, że dzieci kobiet w 3.
trymestrze ciąży, które piły sok marchwiowy chętniej spożywały przecier
marchwiowy przy pierwszym kontakcie z tym produktem wprowadzanym do diety.
Neofobia żywieniowa jest silnie zdeterminowana przez czynniki środowiskowe. Ma
podłoże genetyczne, jednak szczyt neofobii nie występuje w okresie
niemowlęctwa. Możemy zaobserwować go w wieku wczesnego dzieciństwa. Dowodzić to
może, że na poziom neofobii żywieniowej wpływają między innymi zachowania
żywieniowe rodziców. Można stwierdzić, że mimo swoich biologicznych uwarunkowań
może być również postawą wyuczoną. Wnioskować można, że umiarkowana nowość
produktów wywołuje zainteresowanie i ciekawość, natomiast niezwykła, całkowicie
nieznana wywołuje zdenerwowanie i strach. Z badań wynika, że łatwiej jest
zaakceptować nowy, nieznany smak (produkt) jeśli jest on podawany z produktem
już znanym.
Na
kształtowanie postaw względem żywności wpływa sposób karmienia. Wybór
produktów, posiłków przez matki ma kluczowy wpływ na rozwój określonych
preferencji żywieniowych jej dzieci. W trakcie karmienia piersią dziecko ma
możliwość odkrywania nowych smaków. Im bardziej urozmaicony jest jadłospis
matki tym więcej nowych smaków próbuje dziecko. Niechęć do jedzenia określonych
produktów może być spowodowana zbyt późnym wprowadzeniem różnorodności w menu
dziecka lub zbyt szybka rezygnacja z podawania danego produktu, posiłku po
negatywnej reakcji dziecka. Eksponowanie na nowe smaki powoduje uczenie się i
zwiększa ich akceptację. Kuriozalnym błędem rodziców przede wszystkim matek jest
narzucanie własnych preferencji smakowych w stosunku do produktów, których sama
nie akceptuje np. mama nie podaje dziecku brokułów, bo sama ich nie lubi. Im
bardziej zwiększa się znajomość danej żywności, tym bardziej zwiększa się jej
akceptacja. Funkcja edukacyjna usług żywieniowych nabiera dużego znaczenia dla
nas samych, ale również dla przyszłego potomstwa. Poznawanie nowych smaków
przez przyszłe matki przekłada się znacząco na późniejsza otwartość dziecka do
zróżnicowanej diety.
Ważna
jest relacja panująca między matką a dzieckiem. W sytuacji, kiedy matka stosuje
zasady prawidłowego zachowania przy stole dziecko je naśladuje, tak samo ważna
jest atmosfera panująca w trakcie spożywania posiłków. Narzekanie podczas
jedzenia posiłków, nagradzanie dzieci smakołykami za zjedzenie nielubianych
przez nie posiłków, przyczyniają się do wzrostu poziomu niechęci dziecka do
zjadanych produktów. Dziecko uczy się przez naśladowanie zachowań, a neofobia
żywieniowa ściśle związana jest z lękiem. Dlatego kobiety planujące dziecko
powinny poszerzać swoją dietę, aby w przyszłości dawać dobry przykład swoim
dzieciom.
Catering dietetyczny daje szansę przezwyciężenia neofobii, poznawanie nowych potraw, próbowanie posiłków, które były uważane za nieodpowiednie dla naszego organizmu, które mogą powodować różne negatywne dolegliwości. Często okazuje się, że po spróbowaniu potrawy, której się obawialiśmy staje się ona naszą ulubioną i żałujemy że do tej pory jej unikaliśmy.
Bibliografia:
- Socha D., TaborA., Żwirska J.,
Schlegel-Zawadzka M., Neofobia żywieniowa wśród nauczycielek jako czynnik
wpływający na postawy prozdrowotne ich wychowanków, Zakład Żywienia
Człowieka, Instytut Zdrowia
Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu
Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2009
- Zabrocki R., Rola i funkcje usług
żywieniowych we współczesnym świecie, Space -
Society – Economy, 2008, 37-45
- Carruth BR, Ziegler PJ, Gordon A i
wsp. Prevalence of picky eaters among infants and toddlers and their
caregivers’ decisions about offering a new food. J Am Diet Assoc 2004;
104(1 Suppl 1):57-64
- Kozioł-Kozakowska A, Jagielski P,
Schlegel-Zawadzka M. Neofobia żywieniowa a stan odżywienia dzieci w wieku
przedszkolnym. Endokrynol Otył Zab Przem Mat 2011;2:89
- Sochacka–Tatara E, Jacek R, Sowa A,
Musiał A. Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Probl Hig
Epidemiol 2008;89:389-394
- Skinner JD, Caruth BR, Bounds W i
wsp. Children’s food preferences: a longitudinal analysis. J Am Diet Assoc
2002;102:1638-1647
- Skinner JD, Caruth BR, Bounds W i
wsp. Children’s food preferences: a longitudinal analysis. J Am Diet Assoc
2002;102:1638-1647
- Mennella JA, Jagnow CP, Beauchamp
GK. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics
2001;107(6),doi:10.1542/peds.107.6.e88.
- Birch LL. Psychological influences
on childhood diet. J Nutr 1998;128(2 Suppl):407-410
- Aldous MB. Nutritional issues for
infants and toddlers. Pediatr Ann 1999;28:101105
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz