JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ?
Woda jest podstawowym składnikiem ciała człowieka – u osób
dorosłych stanowi około 60% masy organizmu. Jej rola w organizmie jest
wieloraka i nie sposób nawet wymienić wszystkich korzyści płynących z jej
odpowiedniej podaży. Nie tylko warunkuje utrzymanie organizmu ludzkiego przy
życiu ale także odpowiada za stan skóry, funkcje poznawcze i masę ciała. W tym
artykule dowiesz się jak zwiększyć podaż wody do wartości zalecanych oraz
poznasz proste sposoby na naukę nowych nawyków tak, aby sięganie po wodę nie
sprawiało Ci kłopotu.
We wstępie przeczytałaś lub przeczytałeś, że woda ma wpływ na
masę ciała. Sądzę, że mogło Cię to szczerze zainteresować. Wybierając się na
konsultację dietetyczną z dużą pewnością spodziewasz się usłyszeć słowa: proszę
pić odpowiednią ilość wody. Czy zastanawiałaś bądź zastanawiałeś się skąd
wzięło się to popularne zalecenie?
Osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała,
ale nie tylko one, często mylą pragnienie z głodem. Niespecyficzne odczucie
kieruje je do poszukiwania pokarmu. To jednak mylne wrażenie poczucia
głodu kończy się dostarczeniem go
organizmu nadmiernych ilości energii, która odkłada się pod postacią tkanki
tłuszczowej.
Oczywiście pokarm także zawiera w swoim składzie wodę.
Pragnienie więc może być na jakiś czas zaspokojone ogórkiem bądź zupą. Gorzej
jak zamiast po szklankę wody sięgamy po kanapkę z serem. Pieczywo i ser nie
charakteryzują się dużą zawartością wody przez co z dużym prawdopodobieństwem
potrzeba przyjęcia płynu powróci w krótkim czasie. Być może wówczas znów źle
zinterpretujemy sygnały docierające z ciała i kolejny raz sięgniemy po jedzenie
zamiast picie.
Poniżej przedstawiona została zawartość wody w danych
produktach spożywczych
Produkt |
Zawartość wody na
100g |
Chleb pszenny |
30 |
Ser żółty |
38 |
Śmietanka do kawy |
48 |
Kiełbasa |
50 |
Mleko |
90 |
Arbuz |
90 |
Ogórek zielony |
98 |
Podstawowe zalecenia mówią o tym, że każdego dnia powinniśmy
dostarczać organizmowi około 30ml wody na każdy kilogram masy ciała. W związku
z powyższym zauważyć możesz, że nie każdy potrzebuje takiej samej ilości płynów
do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Im większa masa ciała tym większe
zapotrzebowanie na wodę. Poniżej przedstawione zostało dzienne zapotrzebowanie
na wodę w zależności od wielkości masy ciała.
Masa ciała |
Dzienne
zapotrzebowanie na wodę [ml] |
55 |
1650 |
65 |
1950 |
75 |
2250 |
85 |
2550 |
95 |
2850 |
105 |
3150 |
115 |
3450 |
1. wysoka aktywność fizyczna
2. wysokie temperatury
3. wysokobiałkowa dieta
4. spożywanie alkoholu
5. większa podaż kilokalorii wraz z dietą
1.
Wypróbuj różne rodzaje wody.
Znajdź wodę, która najbardziej Ci smakuje.
2.
Noś butelkę wody zawsze przy
sobie.
3.
Ustaw dużą butelkę na biurku
w pracy. Podziel butelkę markerem na 8 części. Zadbaj aby co godzinę ubywało
jednej „kreski”.
4.
Nastaw budzik co godzinę i
wyłączając go sięgaj po szklankę wody wypijając płyn.
5.
Przygotuj wodę z neutralnymi
lub korzystnymi dla zdrowia i utrzymania masy ciała dodatkami. Mieszaj do woli:
- cytrynę
- szałwię
- miętę
- imbir
- kostki lodu
- ogórka
- bazylię.
6.
Wygospodaruj około 100kcal dziennie i pokuś
się o dodatek:
- malin
- truskawek
- ananasa
- pomarańczy
- borówek.
7.
Postaw na zupy warzywne w
czasie lunchu. Dzięki zupie dostarczysz sobie nie tylko kolejny zastrzyk płynów
ale także porcję warzyw.
8.
Nie zapominaj o owocach i
dodatku warzyw do każdego posiłku w ciągu dnia.
9.
Wybieraj wodę w restauracji
oraz w odpowiedzi na pytanie znajomej: czego się napijesz?
10. Naucz się odróżnić głód od pragnienia. Kiedy nie jesteś pewna lub pewny tego co czujesz, napij się wody i odczekaj chwilę. Całkiem możliwe, że uczucie niezidentyfikowanej potrzeby minie ponieważ okaże się ona zwykłym pragnieniem.
Nie musisz eliminować wody gazowanej ze swojego jadłospisu?
Jeżeli czujesz się po niej dobrze to śmiało korzystaj z tego rodzaju płynu.
Odpowiednia podaż wody zmniejsza ryzyko chorób? Wykazano, że
zbyt mała ilość wypijanej w ciągu dnia wody może przyczyniać się do
zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niedokrwiennych serca.
Autorką artykułu jest
Bibliografia:
Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji Polski”, IŹŹ, 2017
str. 238-244
Kotowska M., „Wpływ spożycia wody na masę ciała”, Wiadomości
Lekarskie, 2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz