CZEGO UNIKAĆ W DIECIE PRZY AZT?
PACJENT: PANI DIETETYK A MOŻE JA
POWINNAM WYKLUCZYĆ GLUTEN ? PODOBNO TEN GLUTEN TO SAMO ZŁO !
DIETETYK:
Obecnie
bardzo często mówi się o eliminacji glutenu z diety chorych na AZT. Wynika to z
faktu iż te osoby mają większe prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę
trzewną. Badania nad stosowaniem diety bezglutenowej u chorych na AZT nie są
jednoznaczne, stąd nie ma podstaw do wprowadzania takich restrykcji. Taka dieta
nie powoduje obniżenia stężenia we krwi TSH oraz przeciwciał anty – TG i/lub
anty – TPO. Zgodnie ze stanowiskiem POLSPEN (Polskiego Towarzystwa Żywienia
Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu), wprowadzenie diety
bezglutenowej u chorych na AZT jest uzasadnione jedynie przy współwystępowaniu
celiakii oraz innych form nietolerancji glutenu. Dlatego też nie warto poddawać
się modzie na określony sposób żywienia i temu co przeczytało się w gazecie lub
usłyszało w porannym programie śniadaniowym, lecz dopiero po postawieniu
diagnozy przez lekarza i konsultacji z dietetykiem należy rozważać wykluczenia
poszczególnych produktów ze swojej diety.
PACJENT: MLEKA TEŻ PODOBNO NIE
POWINNO SIĘ PIĆ BO TO TYLKO DLA MŁODYCH KRÓW JEST ZDROWE! CZY TO PRAWDA ?
DIETETYK:
Coraz
częściej słyszy się o pozytywnym wpływie diety bezmlecznej u chorych na AZT.
Wskazuje się tu na prawdopodobny udział kazeiny (białka zawartego w mleku) w
patogenezie AZT. Kazeina zwiększa ekspresję cytokin prozapalnych w przewodzie
pokarmowym oraz infiltrację limfocytów w kosmkach jelitowych. Dodatkowa
stymulacja układu odpornościowego do produkcji przeciwciał nie wydaje się być dobrym zabiegiem w
przypadku AZT. Tym nie mniej eliminację mleka powinno zalecać się jedynie w uzasadnionych
przypadkach, a nie wszystkim chorym, CHOĆ jego ograniczenie wydaje się
rozsądnym rozwiązaniem mając na uwadze fakt, że jest wiele alternatywnych
zamienników mleka w postaci napojów roślinnych.
PACJENT: A SKORO CHORUJĘ TO POWINNAM
WYKUPIĆ JAKIEŚ WITAMINY I MINERAŁY, ŻEBY WZMOCNIĆ SWÓJ ORGANIZM. CO PANI SĄDZI
?
DIETETYK:
Chorym na AZT typu Hashimoto nie zaleca się suplementacji witaminowo – mineralnej, za wyjątkiem witaminy D, którą poleca się tak jak dla populacji ogólnej. Do składników mineralnych, na które należy zwrócić szczególną uwagę w tej grupie chorych zaliczyć można: jod, selen, żelazo i cynk, a wśród witamin najważniejsze są witaminy: D, E, A i C. Wszystkie wyżej wymienione składniki warto przyswoić wraz z dietą.
Na ogół zaleca się 150 µg/ dobę. Najlepszym źródłem jodu są ryby, głównie dorsz i mintaj. Zawartość jodu w pozostałych grupach produktów jest zmienna i w dużej mierze uzależniona od czynników środowiskowych, takich jak stosowanie nawozów czy zawartość jodu w glebie czy paszy dla zwierząt. Ponadto sól, która w wielu krajach ze względu na obowiązek jej jodowania, również stanowi cenne źródło tego pierwiastka mineralnego
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać średnio 45 µg selenu na dobę. Stąd w jadłospisie powinny znaleźć się głównie takie produkty jak: ryby (dorsz, tuńczyk, makrela, halibut) oraz krewetki i skorupiaki. Również orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu, aczkolwiek charakteryzują się one niekorzystnym stosunkiem omega – 6 do omega – 3 (1025:1), a także ilość zawartego w nich selenu zależna się od kraju uprawy. Należy uważać na suplementy z dużą ilością selenu, ponieważ dawki powyżej 900 μg na dobę powodują zatrucie.
W celu uzupełnienia diety w żelazo, w jadłospisie powinny znaleźć się takie produkty jak: żółtka jaj, natka pietruszki, wątróbka drobiowa lub cielęca, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona lnu, zarodki pszenne, pestki dyni oraz otręby pszenne.
Oprócz regulacji syntezy i
metabolizmu hormonów tarczycy, posiada właściwości przeciwutleniające i
przeciwzapalne. Normy spożycia cynku na dobę wynoszą odpowiednio 11 mg dla
mężczyzn i 8 mg dla kobiet. Cynk znajdziemy w takich produktach jak: nasiona
lnu, zarodki pszenne, mięso, jaja, pestki dyni, sery podpuszczkowe oraz
produktach zbożowych (kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, pieczywie
pełnoziarnistym).
PACJENT: PANI DIETETYK, A CO Z TĄ
SOJĄ I BROKUŁAMI? SŁYSZAŁAM, ŻE NIE MOŻNA TEGO JEŚĆ, A JA TAK LUBIĘ TOFU, A
BROKUŁY TO JUŻ KOCHAM ; )
DIETETYK:
Produkty zawierające substancje
goitrogenne tj. izoflawonoidy obecne w soi (gensteina, dadzeina),
siarkocyjanki, rodanki, tioglikozydy warzyw kapustnych (kapusta głowiasta,
brokuły, kalafior, brukselka, rzepa, jarmuż, kalarepa, brukiew), glikozydy
cyjanowe orzechów arachidowych oraz inne flawonoidy znajdujące się w zielonej i
czarnej herbacie oraz kakao, zmniejszają przyswajanie jodu z pokarmów i w
jadłospisie powinno się je ograniczyć. W celu zmniejszenia ich negatywnego
oddziaływania na tarczycę, zaleca się obróbkę termiczną, która zmniejsza ich
zawartość nawet o 30% oraz odpowiednią realizację zapotrzebowania na jod i
selen. Szkodliwe działanie wyżej wymienionych substancji uaktywnia
się tylko w sytuacji niedoboru jodu w organizmie. Planując w jadłospisie produkty będące źródłem
flawonoidów należy być ostrożnym i nie przekraczać 3 – 4 porcji w tygodniu, z
wyjątkiem soi i produktów z niej wytwarzanych, które warto całkowicie
wyeliminować z jadłospisu.
PODSUMOWUJĄC:
Dieta zawsze powinna być
indywidualnie dostosowana do każdego chorego, uwzględniając współistnienie
innych zaburzeń oraz chorób. Ponadto dobrze, aby uwzględniała dotychczasowe
zwyczaje żywieniowe chorego i eliminowała występujące do tej pory niewłaściwe
nawyki. Konieczna jest eliminacja z diety wysoko przetworzonej żywności m.in.
chipsów, ciastek, lodów, paluszków, zupek chińskich, parówek, gazowanych
napojów i produktów typu fast – food.
Odpowiednio zbilansowana dieta warunkuje prawidłowe
funkcjonowanie gruczołu tarczowego oraz stanowi istotny czynnik profilaktyki
chorób i zaburzeń dietozależnych, które często współistnieją w przebiegu
niedoczynności tarczycy. Właściwe nawyki żywieniowe mogą wspomóc
farmakoterapię, spowolnić proces zapalny oraz korzystnie wpłynąć na
samopoczucie chorego z AZT.
Autorką artykułu jest
Bibliografia:
- Kocbuch
K., Grdeń M., Autoimmunologiczne
zapalenie tarczycy typu Hashimoto. W: red. Nauk. Podgórska M., Wolska
– Adamczyk A., WIELOASPEKTOWOŚĆ PRACY KOSMETOLOGA. Gdańsk – Warszawa
2017., Wyd. Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, Wyższa Szkoła Inżynierii
i Zdrowia w Warszawie, s. 116 – 128
- Kruszyńska
A., Słowińska-Srzednicka J., Wycisk A., i współaut. High prevalence of
autoimmune thyroiditis in Polish PCOS women and its association with
insulin resistance/Zwiększona częstość autoimmunizacyjnego zapalenia
tarczycy u polskich kobiet z zespołem PCO i jej związek z insulinoopornością.
Post N Med 2016; XXIX(12): 873-877
- Gietka-Czernel M. Profilaktyka niedoboru
jodu. Postępy Nauk Medycznych.
2015;XXVIII(12):839-845
- Lachowicz
K. i wsp. Fizjologiczne aspekty
postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. KOSMOS Tom 68 2019 Numer 2 (323) Strony
201–214
- Luty
J., Bryl E. Choroba Hashimoto —
aspekt genetyczny i środowiskowy/Genetic and environmental aspects of
Hashimoto’s thyroiditis. Forum Medycyny Rodzinnej 2017, tom 11, nr 1,
1–6
- Stetkiewicz-Lewandowicz
A., Sobów T. Psychologiczne aspekty
choroby Hashimoto/Psychological aspects of Hashimoto disease. Sztuka
Leczenia 2018, nr 2, ss. 41–51
- Sworczak
K., Wiśniewski P., 2011. The role of
vitamins in the prevention and treatment of thyroid disorders.
Endokrynol. Pol. 62, 340-344
- Wentz
I., Nowosadzka M., (2013), Zapalenie
tarczycy Hashimoto. Jak znaleźć i wyeliminować źródłową przyczynę choroby,
Przekł. Nowosadzka M., USA, Charleston: Wentz LLC 7.
- Zakrzewska E., i wsp.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności
tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. XLVIII, 2015, 2, str.
117 – 127.
- Stolińska H., Wolańska D.: Składniki pokarmowe istotne w
niedoczynności tarczycy. Żyw. Czł. i Metabol.. 2012; 39: 221-231
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz