DIETA W AUTOIMMUNIZACYJNYM ZAPALENIU TARCZYCY
CZĘŚĆ 2: MAM ,,HASHIMOTO” I NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ
DIETETYK:
Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w
powstawaniu jak i przebiegu AZT, jednakże przed wprowadzeniem jej do terapii,
niezbędna jest normalizacja stężenia hormonów tarczycy, które są niezbędne w
procesie przemiany materii. Prawidłowo zbilansowana dieta wspomaga proces
leczenia poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych do syntezy
hormonów gruczołu tarczowego oraz eliminację pokarmów mogących zaburzać ten
proces. Komponując dietę należy uwzględnić dodatkowe czynniki, takie jak: wiek,
płeć, masa ciała, preferencje kulturowe, status ekonomiczny chorego, stopień
aktywności fizycznej, a także współwystępowanie innych chorób.
Pacjenci z AZT bardzo często leczeni
są lewotyroksyną, toteż istotne jest, aby zwrócić uwagę na czynniki, które mogą
upośledzać jej wchłanianie. Są to między innymi:
●
krótki odstęp czasu
pomiędzy posiłkiem i zażyciem leku – z reguły zaleca się branie lewotyroksyny
pół godziny przed pierwszym posiłkiem
●
interakcje z lekami
preparatów zawierających żelazo i wapń,
●
patologie przewodu
pokarmowego, np. nietolerancja laktozy, celiakia, a także zanikowe zapalenie
błony śluzowej żołądka,
●
dieta bogata w błonnik
pokarmowy, spożywanie kawy espresso, a także soku grejpfrutowego może wchodzić
w interakcje z lekami stosowanymi w niedoczynności tarczycy.
Niedoczynność tarczycy będąca
następstwem AZT może powodować obniżenie podstawowej przemiany materii nawet o
50%. Z tego względu bardzo istotne jest dostosowanie odpowiedniej
kaloryczności diety w stosunku do trybu życia chorego. Zarówno niedobór jak i
nadmiar kalorii może być szkodliwy dla pacjentów z AZT. Restrykcje energetyczne
( >40%) oraz głodzenie zmniejszają syntezę hormonów tarczycy. Dodatkowo
spadek stężeń hormonów tarczycy we krwi pod wpływem głodzenia może być wynikiem
zmniejszenia aktywności dejodynaz typu 1 i 2 (DIO1 i DIO2), które są
odpowiedzialne m.in. za przemianę T4 do aktywnej metabolicznie T3 w tkankach
docelowych. Dobrym sposobem na
kontrolowanie nadmiernej masy ciała jest wprowadzenie odpowiedniej aktywności
fizycznej oraz deficytu na poziomie 10 – 20% od całkowitej energetyczności
diety. Prawidłowo ułożona dieta powinna zapewnić ubytek masy ciała na
poziomie 0,5 – 1 kg/tydzień. Zbyt duże ograniczenia podaży energii mogą
spowalniać podstawową przemianę materii (PPM), a w konsekwencji powodować
zwiększenie masy ciała. Chorzy z prawidłową masą ciała powinni dążyć do jej
utrzymania. Zaleca się spożywanie 4 – 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym
ostatni posiłek należy spożyć około 3 godziny przed snem.
PACJENT: PANI DIETETYK JA NIE POTRAFIĘ DOBRAĆ DLA SIEBIE ODPOWIEDNIEJ KALORYCZNOŚCI DIETY. CZY MYŚLI PANI, ŻE DLA TAKIEJ OSOBY JAK JA WYSTARCZY 1000 KCAL???
DIETETYK: W CELU DOBRANIA ODPOWIEDNIEJ KALORYCZNOŚCI DIETY WARTO POSŁUŻYĆ SIĘ RÓŻNYMI KALKULATORAMI DIETETYCZNYMI, KTÓRE SĄ DOSTĘPNE W INTERNECIE. PROPONUJĘ RÓWNIEŻ WYSŁANIE MAILA NA ADRES DIETETYK@DIETYODBROKULA.PL.
PACJENT: NO DOBRZE JAK JUŻ UDA MI SIĘ DOBRAĆ ODPOWIEDNIĄ KALORYCZNOŚĆ TO CO JA MOGĘ JEŚĆ?
DIETETYK: WAŻNE JEST, ABY SPOŻYWAĆ
PRODUKTY NALEŻĄCE DO WSZYSTKICH GRUP MAKROSKŁADNIKÓW, CZYLI W DIECIE NIE
POWINNO ZABRAKNĄĆ DOBRYCH ŹRÓDEŁ BIAŁKA, TŁUSZCZU I WĘGLOWODANÓW. MOŻE
ZACZNIJMY OD BIAŁKA ….
Jako dobre źródła białka chorym z autoimmunizacyjnym zapaleniem tarczycy zaleca się spożywanie chudego mięsa (drób, cielęcina), jaj, owoców morza, ryb oraz mleka i przetworów mlecznych. W celu urozmaicenia diety można wprowadzić mleko roślinne. Niektórzy autorzy proponują zwiększyć udział białka z uwagi na to, iż jest to najmniej wydajny energetycznie składnik pożywienia, co może sprzyjać redukcji masy ciała. Odpowiednie ilości pełnowartościowego białka (na poziomie 15 – 20% całkowitej podaży energii) hamują, również wypadanie włosów, co jest częstym objawem chorych na AZT.
Przy formułowaniu zaleceń dla
chorych na AZT typu Hashimoto ważne jest zwrócenie uwagi na rodzaj polecanego
tłuszczu. Dieta pacjentów z chorobą Hashimoto powinna zawierać produkty będące źródłem nienasyconych kwasów
tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych typu omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Dobrymi
źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych są: orzechy, ryby, awokado, oleje
roślinne czy pestki, natomiast bogatym źródłem omega-3 są głównie ryby morskie,
olej sojowy oraz lniany. Po więcej informacji na temat WNKT zapraszam do wcześniejszego wpisu.
Z
uwagi na często występujące zaburzenia gospodarki węglowodanowej u osób z AZT
typu Hashimoto, takie jak np. insulinooporność, pacjentom zaleca się spożywanie
węglowodanów złożonych o niskim IG. Pozytywnie oddziałują na organizm poprzez
zmniejszenie hiperinsulinemii poposiłkowej oraz powolną normalizację
poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. W diecie zaleca się produkty zbożowe z
pełnego przemiału (kasze, makarony, pieczywo), które oprócz węglowodanów
złożonych są dobrym źródłem witamin, błonnika oraz składników mineralnych.
Maksymalnemu ograniczeniu powinny ulec słodycze oraz słodzone napoje, jogurty
czy twarożki. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednią ilość błonnika (AI
> 25g/dobę). Ze względu na spowolnioną motorykę jelit, chorzy na AZT typu Hashimoto
często doświadczają zaparć. Oprócz przyspieszenia motoryki jelit, błonnik
wykazuje szereg korzystnych właściwości, między innymi wychwytuje toksyczne
związki w jelitach zapobiegając ich wchłanianiu, wiąże tłuszcz oraz
cholesterol, obniżając w ten sposób ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, a
także przyczynia się do obniżenia poposiłkowej glikemii i stężenia insuliny. W
celu wzbogacenia diety w błonnik szczególnie zaleca się: siemię lniane,
warzywa, owoce (jabłka, śliwki, porzeczki, maliny), orzechy oraz pełnoziarniste
produkty zbożowe i otręby.
Autorką artykułu jest
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz