JAK OBNIŻYĆ CHOLERSTEROL?
Cholesterol
jest potrzebny naszemu organizmowi, ponieważ buduje błony i jest prekursorem hormonów steroidowych oraz
kwasów żółciowych.
Wątroba
syntetyzuje dziennie nawet 800-900mg cholesterolu VLDL, który następnie
przekształcany jest w IDL, LDL i rozdysponowany do różnych tkanek organizmu.
Tkanki wykorzystują go wielorako, między innymi do produkcji kwasów żółciowych
i hormonów. Kiedy tkanki otrzymają zbyt dużo cholesterolu zwracają go z
powrotem do wątroby.
U podstawy syntezy cholesterolu leży między innymi glukoza, która poddana wielu specyficznym przemianom pozwala na powstanie mewalonianu, a w późniejszym czasie cholesterolu.
Zaburzenia
przemian lipidów mogą powodować zwiększone ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych. Niestety aż 4 miliony ludzi rocznie traci życie z ich
powodu. Najczęściej dochodzi do zgonów
kobiet, szczególnie po 65 roku życia, co jest związane z przejściem przez
menopauzę oraz mężczyzn przed 65 rokiem życia.
Podstawowymi czynnikami warunkującymi obniżenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe są czynniki społeczno-ekonomiczne, powtarzalne wybory zdrowotne, interwencje lecznicze i edukacja. Jak widać ważna jest walka z chorobą z poziomu całej populacji jednak osobisty wysiłek jest również konieczny i potrzebny.
Co prawda coraz więcej pacjentów, którzy zgłaszają się do szpitala z zawałem, zostaje odratowanych, jednak należy być świadomym, że niedokrwienie mięśnia sercowego wiąże się z dużym ryzykiem powikłań, które obniżają wydajność pracy serca i możliwości wydolnościowe organizmu.
Czynniki ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (CVD) dzielą się na modyfikowalne i niemodyfikowalne. Niemodyfikowalnymi czynnikami są wiek, już występująca miażdżyca, mutacje genetyczne oraz dodatni wywiad chorób w rodzinie w stosunkowo wczesnym okresie życia. Czynnikami, którymi powinniśmy zainteresować się w większym stopniu są te nazywane modyfikowalnymi. Mamy bowiem na nie wpływ i możemy pracować nad zmniejszeniem ich wpływu na zwiększenie ryzyka CVD. Czynnikami modyfikowalnymi są niewłaściwe żywienie, palenie papierosów, niska aktywność fizyczna, podwyższone ciśnienie krwi, zbyt wysokie stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów i obniżone stężenie HDL, a także nadmierna masa ciała. Jak widać, wystarczy abyśmy zadbali o odpowiednią masę ciała i prawidłowe żywienie aby już obniżyć ryzyko CVD. Mamy realny wpływ na ochronę swojego zdrowia.
Przyczyną dyslipidemi aterogennej, czyli takiej, która powoduje wystąpienie miażdżycy jest pośrednio oporność na insulinę mięśni i wątroby czyli zespół metaboliczny czy cukrzyca typu 2. Warto pamiętać, że miażdżyca może mieć swoje początki już w życiu płodowym. Miażdżyca zwęża światło naczyń krwionośnych, czym może doprowadzić do zawału a także powoduje powstanie tętniaków, które jeżeli pękną mogą doprowadzić do zgonu.
Jak przeczytałaś lub przeczytałeś w pierwszej części artykułu, jest kilka czynników, na które mamy wpływ i możemy dzięki zmianie stylu życia zapobiec wystąpieniu chorób serca, zawału czy pęknięciu tętniaka.Oto
10 możliwych do wprowadzenia zmian, dzięki którym możesz zapobiec chorobom
sercowo-naczyniowym i wpłynąć na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi:
1. Zadbaj o odpowiednie żywienie poprzez ograniczenie podaży cukrów prostych, produktów przetworzonych i takich, które zawierają naprawdę duże ilości cholesterolu: nerki wieprzowe, owoce morza
Aż 8 z 10 podanych wskazówek dotyczy odpowiedniego żywienia i zadbania o potencjał antyoksydacyjny diety. To, czym żywisz swój organizm ma pływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jeżeli nie potrafisz samodzielnie komponować codziennej diety i chciałabyś lub chciałbyś zadbać o swoje zdrowie możesz skorzystać z porad dietetyka i pozwolić sobie pomóc chociażby poprzez zastosowanie odpowiednio zbilansowanej, przygotowanej przez profesjonalistów diety o obniżonym indeksie glikemicznym lub wegetariańskiej z dodatkiem ryb.
Nie
tylko spożycie tłuszczu wpływa na poziom cholesterolu we krwi? Zwiększenie
cholesterolu LDL może być spowodowane także przez niedoczynność tarczycy,
zespół nerczycowy oraz sterydoterapię.
Aż
2/3 cholesterolu w naszym ciele pochodzi z syntezy endogennej? Tylko 1/3 cholesterolu pochodzi z syntezy egzogennej i
na jej wpływ ma spożycie cholesterolu wraz dietą.
Podwyższony
poziom homocysteiny jest czynnikiem
ryzyka CVD. Odpowiednia podaż kwasu foliowego pomaga obniżyć poziom
homocysteiny.
Steinberg
D. i inni, „ Beyond Cholesterol”, The
New England Journal od Medicine, 320, 1989
Lemieux
I., Lamarche B., Couillard C., „ Total Cholesterol/HADL Cholesterol Ratio as
Indices of Ischemic Heart Disease Risk in Man”, Archives of Internal Medicine, 2001
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz