ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - Z CZYM SIĘ TO JE
Zespół Jelita Drażliwego, częściej nazywany IBS ( ang. irritable bowel syndrome) to schorzenie charakteryzujące się zaburzeniem funkcjonowania przewodu pokarmowego, które objawia się przewlekłymi wzdęciami, zmianą rytmu wypróżnień, bez współistniejącej przyczyny organicznej czy biochemicznej, a także bólem w obrębie jamy brzusznej. [1]
Przyczyna choroby nie
jest do końca rozpoznana, ale najprawdopodobniej składa się na nią szereg różnych
czynników. Mówi się, że najistotniejszą rolę odgrywają zaburzenia interakcji
jelitowo-mózgowej, a także zaburzenia mikrobioty jelitowej. Coraz więcej
doniesień naukowych wskazuje, że zachowanie równowagi ilościowej i jakościowej
w obrębie mikroflory jelitowej jest kluczowe dla zdrowia, natomiast zaburzenia
tej homeostazy, nazywane dysbiozą, odgrywają ważną rolę w patogenezie IBS. [6]
Rozpoznanie IBS ustala się na podstawie Kryteriów Rzymskich IV, które definiują to schorzenie jako:
Nawracający ból brzucha występujący średnio przez co najmniej 1 dzień w tygodniu przez ostatnie 3 miesiące, który spełnia co najmniej 2 z 3 kryteriów:
1) związany jest z defekacją,
2) związany jest ze zmianą częstości wypróżnień,
3) związany jest ze zmianą konsystencji stolca. [2]
W zależności od konsystencji stolca IBS podzielono na 4 główne podtypy :
•
IBS z zaparciem (IBS-C),
•
IBS z biegunką (IBS-D),
•
mieszana postać IBS
(IBS-M)
• niesklasyfikowana postać IBS (IBS-U)
•
nudności, wymioty, dyspepsja
czynnościowa czy uczucie wczesnej sytości,
•
choroba refluksowa
przełyku,
•
bóle i zawroty głowy,
•
migreny,
•
ospałość czy uczucie
przewlekłego zmęczenia,
•
zaburzenia snu,
•
fibromialgia,
•
bóle pleców i bóle
mięśniowe,
•
tachykardia,
•
stany lękowo–depresyjne,
•
uczucie niecałkowitego
opróżnienia pęcherza moczowego, częstomocz lub bolesne parcie na mocz, [5]
•
znacznie częściej niż w
zdrowej populacji występuje zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO). [6]
Dieta w IBS ma bardzo duże znaczenie, ponieważ na skutek nieodpowiedniego żywienia nasilają się objawy bólowe. Mając na uwadze wiele badań naukowych, w IBS (w postaci zaparciowej, biegunkowej i mieszanej), zaleca się ograniczenie spożycia FODMAP (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i alkohole wielowodorotlenowe).
•
laktoza (w mleku),
•
fruktany (w roślinach, np.
cebuli),
• alkohole polihydroksylowe (sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol). [3]
Produkt |
Niska zawartość FODMAP |
Wysoka zawartość FODMAP |
Białko |
Ryby, mięso, tofu |
Rośliny strączkowe:
ciecierzyca, soja, fasola, soczewica |
Produkty mleczne |
Ser żółty, ser brie,
ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe,
margaryna |
Twaróg, mascarpone,
ricotta, mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko śmietany, mleko
sojowe |
Warzywa |
Marchew, ogórki,
pomidory, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, papryka, kukurydza,
sałata, dynia, kabaczek, bataty, szczypior, bakłażan |
Cebula, czosnek,
brokuły, kalafior, szparagi, karczochy, patisony, brukselka, groszek zielony,
pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski |
Owoce |
Jabłka (mus), pestkowe
przecierane, banany, arbuzy |
Pestkowe
nieprzecierane (np. truskawki, maliny, porzeczki, morele, śliwki) |
Produkty zbożowe |
Produkty bezglutenowe,
mąka orkiszowa i jej produkty, płatki ryżowe, mąka owsiana i jej produkty,
komosa ryżowa |
Żyto, produkty
pszenne |
Inne |
Stewia, aspartam |
Syrop z agawy, miód, syrop glukozowo- -fruktozowy, sacharoza,
słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol) |
Tabela 1 Sporządzona na podstawie [1,4]
Zalecenia dietetyczne w zaparciowej postaci IBS:
1. Ogranicz produkty nasilające zaparcia – biały ryż, białe pieczywo,
czekoladę, słodycze, żywność typu fast-food.
2. Ogranicz warzywa i owoce powodujące wzdęcia (warzywa kapustne,
cebulowe i strączkowe, śliwki).
3. Ogranicz spożycie kawy.
4. Wprowadź do każdego posiłku przynajmniej jeden produkt o
zwiększonej zawartości błonnika (np. owoc, warzywo, mielone siemię lniane, płatki owsiane, brązowy ryż, grube kasze, np. gryczaną).
5. Posiłki spożywaj w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
6. Dziennie wypijaj ok. 2 l płynów, np. niegazowane wody mineralne,
herbatki ziołowe (z mięty, rumianku, melisy). [3]
Zalecenia dietetyczne w biegunkowej postaci IBS
1. Wypróbuj dietę łatwostrawną. Kliknij tutaj!
2. Ogranicz tłuszcz, w tym tłuszcz ciężkostrawny pochodzenia
zwierzęcego (smalec, słonina, boczek, śmietana).
3. Ogranicz frakcje nierozpuszczalne błonnika pokarmowego (otręby
pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż).
4. Wybieraj warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny (marchew,
dynia, owoce cytrusowe, niedojrzałe banany, ziemniaki, cukinia, jabłka pieczone
lub gotowane - jeśli są dobrze tolerowane)
ewentualnie delikatne warzywa i owoce, obrane ze skórki, rozdrobnione,
gotowane.
5. Stosuj drobne kasze (ryż biały, kasza manna, kaszka kukurydziana,
kasza kus-kus).
6. Wypijaj około 2-3 litrów płynów na
dobę.
7. Zwróć szczególną uwagę na produkty mleczne - zawierają laktozę, która pobudza perystaltykę jelit i powinna zostać wykluczona z jadłospisu. Produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego zastąp napojami i jogurtami roślinnymi (np. ryżowymi lub migdałowymi). [3]
● Wprowadź regularną
aktywność fizyczną (spacery, joga, taniec,
rower lub inne aktywności, które sprawiają Ci radość) .
● Poszukaj skutecznych
metod walki ze stresem 🡪 u około 50-80% osób z IBS istnieje zależność pomiędzy stresem a wystąpieniem
i stopniem nasilenia objawów !!!
● Zadbaj o dobrą jakość
snu!
● Zmodyfikuj swoją dietę – ma ona
ogromny wpływ na Twoje samopoczucie w ciągu dnia. 🡪 skontaktuj się z naszą infolinią dietetyczną pod numerem +48 58 727
22 42, gdzie uzyskasz fachową poradę.
● Zadbaj o korzystną
modyfikację swojej mikroflory jelitowej 🡪 Można to osiągnąć za pomocą odpowiedniej diety, probiotyków lub
eubiotyków. Liczne badania wskazują, że Lactobacillus plantarum 299v wpływa na
osłabienie objawów zespołu jelita nadwrażliwego. [6]
W Polsce prawie 20% dorosłych z IBS ma nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku i produktach mlecznych. [6]
Nie warto całkowicie rezygnować z nabiału, dlatego, jeśli źle tolerujesz produkty mleczne, w sklepie wybieraj te z oznaczeniem ,,bez laktozy’’.
Dodatkowo warto wyposażyć się w suplement diety zawierający w swoim składzie enzym laktazę i
mieć go zawsze przy sobie, ponieważ nie w każdym sklepie znajdziemy produkty
bezlaktozowe, a ponadto w restauracjach wiele dań bazuje na śmietanach, mleku,
serze itp. i nie każda kawiarnia dysponuje mlekiem roślinnym lub bez laktozy. Taki enzym zapobiega wystąpieniu nieprzyjemnych dolegliwości
po spożyciu laktozy i z reguły spożywa się go tuż przed lub w trakcie posiłku.
1. Pawlak K., Rudzik R., Lewiński M., Majcher S., Słuczanowska-Głąbowska
S. DIETA L-FODMAP W LECZENIU ZESPOŁU JELITA DRAŻLIWEGO, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL.
– L, 2017, 2, str. 179 – 183
2. Mulak A., Smereka A., Paradowski L. Nowości i modyfikacje w
Kryteriach Rzymskich IV, Gastroenterologia Kliniczna 2016, tom 8, nr 2, 52–61
3. Gumiela D. Postępowanie dietetyczne u osób chorujących na zespół
jelita drażliwego (IBS) Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020, tom 11, nr 3,
121–127
4. Wasiluk D., Ostrowska L. Leczenie dietetyczne pacjentów z zespołem
jelita nadwrażliwego. Nowa Medycyna. 2010; 3: 89–95
5. Kołodziej G. , Balwierz R.J. , Jasiński K., i in. Rola składników
aktywnych zawartych w suplementach diety i probiotyków stosowanych w przebiegu
zespołu jelita drażliwego Farmacja Polska, ISSN 0014-8261 (print); ISSN
2544-8552 (on-line)
6. Adrych K. Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych
wytycznych. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 6, 224–233
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz