CO DAJE NAM ARONIA?
Poszukując źródła wielu witamin i błonnika pokarmowego warto zwrócić uwagę na jagody aronii. Występuje ona w wielu odmianach i jest bogactwem kwasu foliowego, żelaza, manganu, poza tym jest owocem o niskiej kaloryczności. Cechuje się cierpkim i kwaśnym smakiem, dlatego bardzo rzadko spożywana jest w surowej formie. Alternatywą są wszelkiego rodzaju przetwory, takie jak: dżemy czy soki. Wysoka zawartość związków przeciwutleniających jest najważniejszym aspektem zdrowotnym tych owoców. Zgodnie z skalą ORAC aronia posiada najwyższy potencjał antyoksydacyjny porównując z owocami czarnego bzu, borówką, porzeczką, czy jeżyną. Dowiedz się więcej o antyoksydantach TUTAJ.
Polifenole należące do epikatechin stanowią około 66% owoców aronii. Aronia występuje w odcieniach od ciemnoniebieskiego do czarnego, w zależności od odmiany krzewy osiągają od 1,5-2,5 m wysokości. Uprawa ich nie wymaga dużego nakładu pracy i specjalnych warunków. Owocują od początku września i są odporne na pierwsze delikatnie jesienne przymrozki. Wśród plantatorów istnieje przekonanie, że dla lepszego smaku owoców należy odczekać ze zbiorami, aż pierwsze mrozy poprawią smak owocu. Niekiedy po zbiorach owoc poddaje się głębokiemu mrożeniu, a dopiero potem przetwarza się je na sok lub dżem.
Spożywanie aronii głównie zaleca się ludziom z problemami układu moczowego, zaburzeniom metabolicznym, ponieważ korzystnie wpływa na regulację poziomu glukozy i insuliny we krwi. Dowiedziono również, że owoce aronii stabilizują parametry profilu lipidowego. Zwiększają także pojemność antyoksydacyjną płynów ustrojowych. Dzięki tym właściwościom aronia może być stosowana przez osoby z cukrzycą oraz zespołem metabolicznym. Profilaktycznie, jako uzupełnienie diety, zaleca się spożywanie aronii w każdej grupie niezależnie od wieku czy jednostek chorobowych. Pamiętać należy o wysokiej zawartości witaminy K, dlatego też osoby z nadkrzepliwością powinny eliminować te owoce z diety.
Według badań nad zwierzętami laboratoryjnymi sok z jagód aronii wpływa przeciwzapalnie oraz hepatoprotekcyjnie. Inne badanie wskazuje na działanie bakteriostatyczne i przeciwwirusowe przeciwko wirusowi grypy. W literaturze można znaleźć wiele dowodów na to, że antyoksydanty z aronii hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych, wykazują również działanie antymutagenne i immunomodulacyjne.
Ekstrakt z aronii zapobiega kumulacji
kadmu w wątrobie i nerkach, dlatego chroni te narządy przed uszkodzeniem.
Aronia jest bardzo dobrym wyborem
kiedy borykamy się z problemami kardiologicznymi. Stanowi swego rodzaju ochronę
układu krwionośnego. Przyjmowanie ekstraktu z aronii podczas badań pozytywnie
wpłynęło na poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz obniżyło ciśnienie
tętnicze krwi pacjentów.
Badania wskazują, że jagody aronii
poprawiają odporność, ponieważ hamują uwalnianie substancji prozapalnych.
Właściwości zdrowotne jagód aronii:
Warto pamiętać, że przetworzenie aronii nie powoduje utraty korzystnych dla naszego zdrowia składników.
Rynek farmaceutyczny przepełniony jest suplementami na bazie jagód aronii. Bardzo trudna jest do określenia dawka terapeutyczna i bezpieczna dlatego, pomimo doniesień, że owoce te nie wykazują skutków ubocznych należy odpowiednio bilansować spożycie skoncentrowanych dawek.
Występuje wiele odmian aronii, dlatego warto zastanowić się nad sposobem przygotowania. Niektóre odmiany są bardzo soczyste i nadają się na sok, a inne charakteryzują się mniej cierpkim smakiem i są spożywane na surowo.
Bibliografia:
- Kawecki, Z., Łojko, R., & Pilarek, B.
(2007). Mało znane rośliny
sadownicze. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
- Jeppsson, N., & Johansson, R. (2000).
Changes in fruit quality in black chokeberry (Aronia melanocarpa) during
maturation. The Journal of
Horticultural Science and Biotechnology, 75(3), 340-345.
- Oszmiański, J., & Wojdylo, A. (2005).
Aronia melanocarpa phenolics and their antioxidant activity. European Food Research and Technology,
221(6), 809-813.
- Valcheva-Kuzmanova, S. V., & Belcheva, A.
(2006). Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant. Folia medica, 48(2), 11.
- Zafra‐Stone, S., Yasmin, T., Bagchi, M.,
Chatterjee, A., Vinson, J. A., & Bagchi, D. (2007). Berry anthocyanins
as novel antioxidants in human health and disease prevention. Molecular nutrition & food research,
51(6), 675-683.
- Kulling, S. E., & Rawel, H. M. (2008).
Chokeberry (Aronia melanocarpa)–A review on the characteristic components
and potential health effects. Planta
medica, 74(13), 1625-1634.
- Sikora, J., Broncel, M., Markowicz, M.,
Chałubiński, M., Wojdan, K., & Mikiciuk-Olasik, E. (2012). Short-term
supplementation with Aronia melanocarpa extract improves platelet
aggregation, clotting, and fibrinolysis in patients with metabolic
syndrome. European Journal of
Nutrition, 51(5), 549-556.
- Hwang, S. J., Yoon, W. B., Lee, O. H., Cha, S.
J., & Dai Kim, J. (2014). Radical-scavenging-linked antioxidant
activities of extracts from black chokeberry and blueberry cultivated in
Korea. Food chemistry, 146, 71-77.
- Jakobek, L., Šeruga, M., & Krivak, P.
(2011). The influence of interactions among phenolic compounds on the
antiradical activity of chokeberries (Aronia melanocarpa). International journal of food sciences
and nutrition, 62(4),
345-352.
- Ga̧siorowski, K., Szyba, K., Brokos, B., &
Oszmiański, J. (1997). Antimutagenic activity of anthocyanins isolated
from Aronia melanocarpa fruits. Cancer
Letters, 119(1), 37-46.
- Kedzierska, M., Olas, B., Wachowicz, B.,
Stochmal, A., Oleszek, W., Jeziorski, A., … & Glowacki, R. (2009). An
extract from berries of Aronia melanocarpa modulates the generation of
superoxide anion radicals in blood platelets from breast cancer patients. Planta Medica, 75(13), 1405-1409.
- Broncel, M., Kozirog, M., Duchnowicz, P.,
Koter-Michalak, M., Sikora, J., & Chojnowska-Jezierska, J. (2009).
Aronia melanocarpa extract reduces blood pressure, serum endothelin,
lipid, and oxidative stress marker levels in patients with metabolic
syndrome. Medical Science Monitor,
16(1), CR28-CR34.
- Ho, G. T., Bräunlich, M., Austarheim, I.,
Wangensteen, H., Malterud, K. E., Slimestad, R., & Barsett, H. (2014).
Immunomodulating activity of Aronia melanocarpa polyphenols. International journal of molecular
sciences, 15(7),
11626-11636.
- Park, S., Kim, J. I., Lee, I., Lee, S., Hwang,
M. W., Bae, J. Y., … & Park, M. S. (2013). Aronia melanocarpa and its
components demonstrate antiviral activity against influenza viruses. Biochemical and biophysical research
communications, 440(1),
14-19.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz