DIETA ŁATWOSTRAWNA - DLA KOGO?
Dieta łatwostrawna jest rodzajem diety leczniczej, czyli sposobem żywienia,
którego zadaniem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników
pokarmowych z jednoczesną modyfikacją ilości i
jakości
tych składników
do możliwości organizmu.
Dieta łatwostrawna powinna pozwolić na utrzymanie dobrego stanu odżywienia, uzupełnić ewentualne niedobory i odciążyć te narządy, których funkcja została zaburzona poprzez chorobę. Należy podkreślić, że aby osiągnąć powyższe korzyści dla zdrowia, dieta łatwostrawna zakłada eliminację składników, które mogą działać niekorzystnie. Odpowiednia kompozycja diety powinna być przystosowana do możliwości organizmu, związanych z trawieniem, wchłanianiem i wydalaniem.
Stosowanie
opisanej diety powinno, przy odpowiednich założeniach, pozwolić na osiągnięcie
celu żywieniowego
danej osoby, czyli na zmniejszenie,
zwiększenie
lub utrzymanie masy ciała. Dieta łatwostrawna stanowi często także czynnik wspomagający leczenie farmakologiczne i może stanowić podstawowy sposób odżywiania u osób, u których nie ustalono jeszcze właściwej
diety leczniczej.
Dieta łatwostrawna stosowana jest najczęściej w różnych chorobach przewodu pokarmowego i w stanach gorączkowych. Jej zastosowanie u chorych jest możliwe z uwagi na odpowiednią modyfikację diety standardowej – eliminację pokarmów, potraw i technologii drażniących przewód pokarmowy. Dzięki doborowi odpowiednich technik kulinarnych dochodzi do poprawy strawności składników odżywczych.
Jedną z istotniejszych modyfikacji diety podstawowej w kierunku łatwostrawnej jest zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych i składników pokarmowych.
Przykładami
zalecanych produktów żywnościowych są: pieczywo jasne, graham, ryż,
drobne kasze, mleko, biały ser, jajko
gotowane, omlety, chude części:
wołowiny, kurczaka,
wieprzowiny, indyka, masło, słodka śmietanka, oleje roślinne, puree
ziemniaczane, gotowana marchewka, kalafior, buraki,
dynia, jabłka, melony, soki, miód, galaretka owocowa,
kleiki, zupy na słabych wywarach, kaszki, kisiele, musy, kluski lane, leniwe pierogi,
przetwory owocowe, koper, kminek,
pietruszka, wanilia, cynamon, goździki, majeranek, morele, brzoskwinie, sałata zielona.
Przykładami nie zalecanych produktów żywnościowych są: pieczywo razowe, kasza gryczana, croissant, ser pleśniowy, jajko smażone, tłusta baranina, gęś, pasztet, smalec, słonina, frytki smażone, pyzy, chipsy, łój, boczek, serek topiony, grube makarony, kukurydza, cebula, papryka, ocet, gruszki, śliwki, orzechy, chałwa, tłuszcz kakaowy, pieprz, musztarda, grochówka, kapuśniak, zupki chińskie.
Osoby, którym zaleca się zastosowanie diety łatwostrawnej często obciążone są chorobami, brakiem apetytu i obniżonym samopoczuciem. Z tego względu warto szczególnie zadbać o smakowitość ich diety i sposobem kompozycji, wyborem odpowiednich składników zachęcić ich do przyjmowania pokarmów. Dieta łatwostrawna nie może być monotonna, a temperatura dań powinna być neutralna – ani za zimna ani za gorąca. Warto zadbać o regularność przyjmowania pokarmów poprzez podział całodziennego żywienia na 4-5 porcji spożywanych o stałych porach.
Autorką artykułu jest
Ciborowska
H., Rudnicka A., „ Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka”, PZWL, Warszawa, 2014, str. 236
– 252
Jarosz
M., „Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu”, Instytut Żywności
i Żywienia,
Warszawa, 2017
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz