WPŁYW KAWY NA ZDROWIE
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie z uwagi na swoje właściwości pobudzające i charakterystyczny, gorzki smak. Kiedyś przypisywano kawie negatywne skutki zdrowotne, jednak obecnie naukowcy udowadniają, że może być zupełnie odwrotnie, a wcześniejsze przypuszczenia okazują się być błędnymi.
Spożycie
kawy przez człowieka jest stale badane, a liczne metaanalizy wykazały
pozytywne skutki zdrowotne związane z regularnym, a nawet nałogowym
spożywaniem
kawy w populacji ogólnej. Takie wyniki zmieniły postrzeganie kawy. Wcześniej,
ciemny, aromatyczny i pobudzający napój uważany był za
luksusową
używkę.
Obecnie wskazuje się na prozdrowotne właściwości kawy i jej korzystny wpływ
na funkcjonowanie człowieka.
Pozytywny wpływ
kawy na zdrowie obejmuje mniejsze ryzyko występowania
cukrzycy typu 2, kamieni nerkowych, choroby Parkinsona, dny moczanowej,
niealkoholowego stłuszczenia
wątroby, marskości
wątroby i jej nowotworów. Niestety,
mechanizm molekularny odpowiedzialny za te domniemane skutki zdrowotne wciąż pozostaje
nierozwiązany.
Badania epidemiologiczne nie mogą udowodnić opisanego związku przyczynowego, ale interesujące
jest to, że zakładane
skutki zdrowotne, takie jak mniejsze
ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, są widoczne
na poziomie globalnym, w różnych regionach o
odmiennej kulturze i stylu życia. Ponadto zaobserwowano zależność dawka-odpowiedź między
liczbą
filiżanek kawy wypijanych dziennie, a ryzykiem wystąpienia cukrzycy.
Co ciekawe, duże spożycie kawy może mieć podłoże genetyczne. Badania wykazały wpływ kilku polimorfizmów genów na spożycie kofeiny. Mówiąc w skrócie: istnieją osoby, które metabolizują kofeinę szybciej lub wolniej niż inni. Szybki rozkład kofeiny może wiązać się z kolei z większym spożyciem kofeiny lub kawy. Nie wykazano jednak związku między prędkością rozkładu kofeiny a zdrowiem. Istnieje jednak związek między wielkością spożycia kawy a występowaniem niektórych, opisanych chorób lub schorzeń.
Kawa wypijana jest obecnie głównie z powodu jej
pobudzającego
wpływu
na organizm, jednak napój wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu
cennych składników takich jak polifenole i inne bioaktywne substancje działające
antyzapalnie.
Tożsame składniki zawiera również dostępna
na rynku kawa bezkofeinowa, której
wpływ
na zdrowie jest równie lub podobnie korzystny.
Jeżeli
więc nie odpowiada Ci uczucie pobudzenia lub
kofeina źle
wpływa na Twoje
samopoczucie, śmiało możesz
skorzystać z prozdrowotnych
właściwości
kawy wypijając napar bezkofeinowej
jej wersji.
Niestety pomimo
wielu interesujących działań kawy,
nie można z pełną stanowczością powiązać jej prozdrowotnego charakteru z genetyką, kofeiną, substancjami zmiatającymi
wolne rodniki ani z właściwościami przeciwzapalnymi. Mechanizmy prozdrowotnego wpływu
na organizm człowieka wciąż czekają na odkrycie.
Autorką artykułu jest
Kolb H., Kempf
K., Martin S., „Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?”, Nutrients,
2020, 12(6), 1842
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz