WPŁYW KAWY NA ZDROWIE




Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie z uwagi na swoje właściwości pobudzające i charakterystyczny, gorzki smak. Kiedyś przypisywano kawie negatywne skutki zdrowotne, jednak obecnie naukowcy udowadniają, że może być zupełnie odwrotnie, a wcześniejsze przypuszczenia okazują się być błędnymi.

Spożycie kawy przez człowieka jest stale badane, a liczne metaanalizy wykazały pozytywne skutki zdrowotne związane z regularnym, a nawet nałogowym spożywaniem kawy w populacji ogólnej. Takie wyniki zmieniły postrzeganie kawy. Wcześniej, ciemny, aromatyczny i pobudzający napój uważany był za luksusową używkę. Obecnie wskazuje się na prozdrowotne właściwości kawy i jej korzystny wpływ na funkcjonowanie człowieka.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie obejmuje mniejsze ryzyko występowania cukrzycy typu 2, kamieni nerkowych, choroby Parkinsona, dny moczanowej, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, marskości wątroby i jej nowotworów. Niestety, mechanizm molekularny odpowiedzialny za te domniemane skutki zdrowotne wciąż pozostaje nierozwiązany.

Badania epidemiologiczne nie mogą udowodnić opisanego związku przyczynowego, ale interesujące jest to, że zakładane skutki zdrowotne, takie jak mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, są widoczne na poziomie globalnym, w żnych regionach o odmiennej kulturze i stylu życia. Ponadto zaobserwowano zależność dawka-odpowiedź między liczbą filiżanek kawy wypijanych dziennie, a ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Co ciekawe, duże spożycie kawy może mieć podłoże genetyczne. Badania wykazały wpływ kilku polimorfizmów genów na spożycie kofeiny. Mówiąc w skrócie: istnieją osoby, które metabolizują kofeinę szybciej lub wolniej niż inni. Szybki rozkład kofeiny może wiązać się z kolei z większym spożyciem kofeiny lub kawy. Nie wykazano jednak związku między prędkością rozkładu kofeiny a zdrowiem. Istnieje jednak związek między wielkością spożycia kawy a występowaniem niektórych, opisanych chorób lub schorzeń.

Kawa wypijana jest obecnie głównie z powodu jej pobudzającego wpływu na organizm, jednak napój wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu cennych składników takich jak polifenole i inne bioaktywne substancje działające antyzapalnie.

Tożsame składniki zawiera również dostępna na rynku kawa bezkofeinowa, której wpływ na zdrowie jest równie lub podobnie korzystny. Jeżeli więc nie odpowiada Ci uczucie pobudzenia lub kofeina źle wpływa na Twoje samopoczucie, śmiało możesz skorzystać z prozdrowotnych właściwości kawy wypijając napar bezkofeinowej jej wersji.

Niestety pomimo wielu interesujących działań kawy, nie można z pełną stanowczością powiązać jej prozdrowotnego charakteru z genetyką, kofeiną, substancjami zmiatającymi wolne rodniki ani z właściwościami przeciwzapalnymi. Mechanizmy prozdrowotnego wpływu na organizm człowieka wciąż czekają na odkrycie.



  Autorką artykułu jest 

 

Kolb H., Kempf K., Martin S., „Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?”, Nutrients, 2020, 12(6), 1842

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Brokulove Inspiracje , Blogger