CO JEŚĆ W TRAKCIE PRZEZIĘBIENIA?

 


W okresach przejściowych i zimą zdecydowanie jesteśmy bardziej narażeni na procesy zapalne układu oddechowego. Organizm, poprzez zapalenie broni się przed patogenami powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych co umożliwia białkom odpornościowym szybsze dostanie się do zmienionego chorobowo miejsca. Lekarze przyjmują, że większość zapaleń gardła ma pochodzenie wirusowe a objawami choroby są najczęściej obrzęk, ból i zaczerwienienie gardła a także podwyższona temperatura i kaszel. Takie infekcje leczy się objawowo zmniejszając dolegliwości bólowe, temperaturę i podając leki przeciwzapalne.

Wraz z postępowaniem zaproponowanym przez lekarza możemy wspomóc proces leczenia przy pomocy odpowiedniej diety i suplementacji. Oto przykłady żywności i substancji wraz z ich naturalnymi źródłami, które wspomagają leczenie i zapobiegają infekcjom gardła:




Każdy opisany składnik możesz zastosować samodzielnie w swojej kuchni lub jako dodatek przypraw do tradycyjnych, ulubionych dań .  Poniżej przedstawiamy przykłady posiłków i napojów, które mogą działać prewencyjnie lub wspomagać proces zdrowienia:

- Potrawka z wołowiny z kurkumą,  czosnkiem i papryką z dużą ilością natki pietruszki,

- Mleko z miodem, kurkumą i cynamonem,

- Sok z czarnego bzu z cynamonem, miodem, kurkumą cytryną i listkami mięty,

- Napar z rokitnika z cytryną i cynamonem,

- Herbatka z dzikiej róży z konfiturą różaną, miodem i cytryną,

- Tymiankowa pierś z kurczaka z sałatką z miksem warzyw gotowanych: brukselką brokułem, kalafiorem.

  • Miód manuka uznawany jest za najzdrowszy na świecie? Spowodowane jest to dużą zawartością metyloglioksalu.
  • Tymianek znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie? Ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wykrztuśne.

Autorką artykułu jest 






Bibliografia

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Centralexternal link disclaimer, 2019.

Dauwan EMA, Abgullah A., „Medical and Functional values of thyme”, Journal of Applied Biologi&Biotechnology, 2017

Hemila H., Chalker E, „ Vitamin C for preventing and treating the common cold”,  Corchane Database of Systematic Reviews, 2013

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Brokulove Inspiracje , Blogger