CO JEŚĆ W TRAKCIE PRZEZIĘBIENIA?
W okresach
przejściowych i zimą zdecydowanie jesteśmy bardziej narażeni na procesy zapalne
układu oddechowego. Organizm, poprzez zapalenie broni się przed patogenami powodując
rozszerzenie naczyń krwionośnych co umożliwia białkom odpornościowym szybsze
dostanie się do zmienionego chorobowo miejsca. Lekarze przyjmują, że większość
zapaleń gardła ma pochodzenie wirusowe a objawami choroby są najczęściej
obrzęk, ból i zaczerwienienie gardła a także podwyższona temperatura i kaszel.
Takie infekcje leczy się objawowo zmniejszając dolegliwości bólowe, temperaturę
i podając leki przeciwzapalne.
Wraz z
postępowaniem zaproponowanym przez lekarza możemy wspomóc proces leczenia przy
pomocy odpowiedniej diety i suplementacji. Oto przykłady żywności i substancji
wraz z ich naturalnymi źródłami, które wspomagają leczenie i zapobiegają
infekcjom gardła:
Każdy opisany składnik możesz zastosować samodzielnie w swojej kuchni lub jako dodatek przypraw do tradycyjnych, ulubionych dań . Poniżej przedstawiamy przykłady posiłków i napojów, które mogą działać prewencyjnie lub wspomagać proces zdrowienia:
- Potrawka z wołowiny
z kurkumą, czosnkiem i papryką z dużą
ilością natki pietruszki,
- Mleko z miodem,
kurkumą i cynamonem,
- Sok z czarnego
bzu z cynamonem, miodem, kurkumą cytryną i listkami mięty,
- Napar z
rokitnika z cytryną i cynamonem,
- Herbatka z
dzikiej róży z konfiturą różaną, miodem i cytryną,
- Tymiankowa pierś z kurczaka z sałatką z miksem warzyw gotowanych: brukselką brokułem, kalafiorem.
- Miód manuka uznawany jest za najzdrowszy na świecie? Spowodowane jest to dużą zawartością metyloglioksalu.
- Tymianek znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie? Ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wykrztuśne.
Autorką artykułu jest
Bibliografia
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research
Service. FoodData
Central, 2019.
Dauwan EMA, Abgullah
A., „Medical and Functional values of thyme”, Journal of Applied
Biologi&Biotechnology, 2017
Hemila H., Chalker E, „
Vitamin C for preventing and treating the common cold”, Corchane Database of Systematic Reviews, 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz