JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
Zacznijmy
zatem od początku. W trakcie ciąży dziecko rozwija się w bezpiecznym
środowisku. Po porodzie ilość przeciwciał w organizmie noworodka drastycznie
spada, a on chroniony jest przez przeciwciała mamy. Układ odpornościowy dziecka
nie jest jeszcze rozwinięty do tego stopnia, aby uchronić go przed infekcjami.
Zanim dojdzie do wytworzenia własnych przeciwciał może upłynąć wiele tygodni.
Niektóre źródła wskazują, że prawidłowy okres rozwoju układu immunologicznego
może trwać nawet do 15 roku życia. Dlatego, od pierwszych dni należy dbać o
budowanie odporności, przede wszystkim poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.
Osłabienie organizmu bardzo często wynika z niedoborów żywieniowych,
spowodowanych złym odżywianiem. Jadłospis najmłodszych powinien być bogaty w
składniki wspierające i kształtujące układ odpornościowy. Zaliczyć do nich
można niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, żelazo, witaminy
A i C, witamina D. Zauważyć należy, że
odpowiedni tryb życia jest również bardzo istotny. Należy pamiętać o odpowiednim
poziomie aktywności fizycznej, regularnym spędzaniu czasu na świeżym powietrzu,
wietrzeniu mieszkania, odpowiedniej wilgotności powietrza w mieszkaniu/domu,
ale też dostosowaniu odpowiedniego ubrania do temperatury. Zachęcamy do
spędzania czasu z dzieckiem podczas spacerów na świeżym powietrzu, a gdy będzie
już starsze, do angażowania je w różne aktywności fizyczne. Zaleca się, aby
małe dzieci miały każdego dnia około 90 minut aktywności. Pozwalajmy dzieciom
na zabawę i poznawanie świata. Dzięki aktywności będą wspomagać swój układ
kostny, mięśniowy i odpornościowy, zwiększą swoją kondycję i będą w stanie
utrzymać prawidłową masą ciała, co w przyszłości przełoży się na mniejsze
ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Warto zadbać o odpowiednie odżywianie,
spacer z maluszkiem odpowiednią dawkę
aktywności oraz dbać o jego higienę snu. Małe dzieci, nastolatkowie, dorośli
czy osoby w wieku podeszłym potrzebują snu, aby zapewnić prawidłową regenerację
organizmu. Stres negatywnie wpływa na układ immunologiczny, dlatego każdy
powinien zadbać o niezakłócony odpoczynek. W trakcie snu, w ciszy i w ciemności
wzrasta liczba limfocytów. W odpowiednich warunkach w szyszynce wydziela się
melatonina, która reguluje rytm dobowy oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.
Niestety osoby pracujące w nocy mogą być bardziej narażone na infekcje, ponieważ nie
posiadają prawidłowego poziomu melatoniny. Wzrost adrenaliny powoduje spadek
odporności, dlatego niezmiernie ważne jest, aby spać w całkowitej ciszy i
minimalizować stres. National Sleep Foundation (NSF) opracowała nowe
zalecenia dotyczące ilości snu, które są wynikiem 20 lat dokładnych badań.
Poniżej przedstawiam wykres obrazujący zalecaną długość snu, dopuszczalną oraz
niedopuszczalną długość.
Źródło: https://sleepjunkies.com/this-is-how-much-sleep-you-should-be-getting/?fbclid=IwAR0ItiDA2ZesvrPuE6pfthzQ3PbnJuuog0JFear9zhZhRd4MRplaF79AboQ
W celu wzmocnienia układu immunologicznego jadłospis powinien bogaty być w antyoksydanty. Pamiętać należy o odpowiednim dostarczeniu witaminy A, E, C. Nie można zapomnieć również o witaminie D, kwasach omega 3, laktoferynie, żelazie czy probiotykach.
Osoby z obniżonym stężeniem witaminy D częściej narażone są
na infekcje górnych dróg oddechowych. Badania wskazują, że suplementacja
witaminy D chroni przed wirusem RSV, który powoduje zapalenie oskrzelików.
Badania dowodzą również, że należy rozważyć suplementację witaminy D3 u kobiet
w ciąży. Niski poziom witaminy D we krwi pępowinowej może powodować infekcje w
pierwszym roku życia dziecka. WAŻNE! Przed wprowadzeniem suplementacji należy
określić stężenie witaminy w organizmie, ponieważ zbyt duża dawka może być
niebezpieczna dla zdrowia.
Protektyny, czyli substancje o działaniu przeciwzapalnym
produkowane są dzięki kwasom EPA i DHA. Protektyny, wykazują również działanie
przeciwwirusowe.
Witamina A uczestniczy w procesie różnicowania i dojrzewania
komórek układu immunologicznego. Suplementacja witaminy A zwiększa liczbę
limfocytów, wpływa na prawidłowy wygląd skóry, włosów, paznokci i błon
śluzowych.
Witamina E jest antyoksydantem, bierze udział w stanach
przeciwzapalnych, i reguluje pracę układu odpornościowego. Odpowiedni poziom
tej witaminy w organizmie chroni przed infekcjami lub powoduje jej skrócenie.
Laktoferyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
antywirusowe, immunomodulujące, przeciwgrzybicze, oraz przeciwnowotworowe.
Pozytywnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie i stan mikroflory jelit.
Żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości, powoduje także wzrost ryzyka infekcji i zakażeń oraz obniża zdolności bakteriobójcze.
Relaksujące
spotkania ze znajomymi, zapewniające sporą dawkę śmiechu, który angażuje całe
ciało, powodują wzrost przeciwciał w organizmie. Aby unikać przeziębień śmiej się głośno!
Bibliografia:
1. Osugi Y, Hara J, Kurahashi H i wsp. Age related changes In
surface antigens on peripherial lymphocytes of healthly children. Clin Exp
Immunol 1995;100:543-548.
2. Majkowska-Wojciechowska B. Zmiany układu immunologicznego
wraz z wiekiem. Żywność dla zdrowia.
3. Lydyard PM i wsp. Immunologia. Krótkie wykłady. PWN S.A.
Warszawa 2001.
4. Dymarska E. i wsp., Wpływ sposobu odżywiania na układ
odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników
mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny lekarskie 2013, 82, 3, 222–231
5. Shephard R I wsp., Physical activity and the immune system.
Canadian Journal of Sport Sciences, 1991.
6. National Association for Sport and Physical Education. Active
Start: A Statement of Physical Activity Guidelines for Children Birth to Five
Years. 2nd ed. Reston, VA: NASPE; 2009.
7. Glaser R., Handbook of Human Stress and Immunity. Academic
Press, 2014.
8. Paruthi S. i wsp., Recommended amount of sleep for pediatric
populations: a consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine.
Journal of Clinical Sleep Medicine, 2016, 12.06: 785-786.
9. American Academy of Pediatrics Council on Communications,
Media and Young Minds. Pediatrics, 2016, 138.5.
10. Belderbos M., Houben M., Wilbrink B., et al. Cord blood
vitamin D deficiency is associated with respiratory syncytial virus
bronchiolitis. Pediatrics. 2011;127:1513-1520.
11. LorencR.S., Karczmarewicz E., Kryśkiewicz E., Połudowski P.
Zasady zaopatrzenia i standardy oceny zaopatrzenia organizmu w witaminę D w
świetle jej plejotropowego działania. Standardy Med., 2021;9:595-604.
12. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H. Wpływ sposobu
odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów
tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Now Lek
2013, 82(3):222-231.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz